Data: 2010-01-17 19:15:17
Temat: Re: XL, Prawusek
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sun, 17 Jan 2010 19:36:06 +0100, domin napisał(a):
>> Zrobiłem ostatnio pizzę w liczbie sztuk dwóch, z kiełbasą peperoni i
>> własnoręcznie spreparowanym ciastem. I goście powiedzieli, że było lepsze
>> niż w Dominium, gdzie pizza ogółem jest jedna z lepszych ;)
>>
>
> to podaj przepis na to ciacho, czesto robie pizze to sprobuje twojego
Przepis wynalazłem gdzieś bodaj na jakimś portalu kulinarnym, mam w
notatkach wrzucony, ale bez adresu. Wygląda to tak:
- Ciasto
1 i 1/3 szklanki mąki (rodzaj niema wielkiego znaczenia ja używam
"Babuni"), 1/2 szklanki ciepłej
wody (nie gorącej), 20gram świeżych drożdzy, łyżeczka cukru, łyżeczka soli,
łyżeczka oliwy z oliwek,
oregano, 2 szczypty ostrej papryki
Do płaskiej miseczki wlać połowe wody (1/4 szklanki), dodać 2 łyżeczki
cukru, wymieszać dokładnie
dodać drożdze, dokladnie rozpuścić, następnie dodać 2 łyżeczki mąki i
dokładnie wymieszać, odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika rozgrzanego do
50st - ale 5min przed
wstawieniem go wyłączam), do mąki dodać łyżeczke soli, łyżeczke oliwy lub
oleju, oregano i ostrą
papryke, wymieszać (na sucho!) po wyrośnięciu drożdzy dodac je do mąki, i
dodać reszte wody (1/4
szklanki) i dokładnie wymieszać, ciasto powinno być elastyczne
- Dodatki:
Koncentrat pomidorowy, ser żolty, mozzarella, boczek (lub tłusta szynka),
cebula, pomidor, oregano,
bazylia, sól i pieprz
- Przygotowanie:
piekarnik rozgrzać do 250st (lub więcej jeśli możliwe) i jeśli to możliwe
włączyć tylko dolną
grzałke (jeśli niema takiej możliwości to pizza powinna być na najniższym
piętrze) ciasto powinno
się kształtować ręcznie ale można sobie pomóc wałkiem - ja korzystam z
wysokiej butelki po winie,
trzeba pamiętac aby brzegi były nieco grubsze niż całe ciasto (choc
niekoniecznie - brzegi i tak
wyrosną bardziej niż ciasto nawet bedąc tej samej grubości)
Ciasto przenieść na blachę (ja składam je najpierw delikatnie na pol ale
trzeba uwazać zeby sie nie
skleiło)
Przygotowane ciasto posmarować cienko koncentratem pomidorowym, posypać
starkowanym żóltym serem, na
to połozyć mozzarelle pokrojona w cienkie plastry, następnie cienko
pokrojony boczek i drobno
pokrojona cebule, na to posypać jeszcze nieco starkowanego żóltego sera, na
wierzch ułozyć cienko
pokrojone plastry pomidora, posypać oregano, bazylią, solą i pieprzem
Piec na wyczucie, do momentu aż brzegi się przyrumienią, z reguły są to ok.
4minuty
Ważne jest to aby najbardziej wilgotne składniki kłaśc jak nabardziej na
wierchu, bo inaczej pizza
będzie pływać - a nikt nie lubi gdy przy jedzeniu farsz ześlizguje się z
ciasta :-)
i złota zasada - tylko jeden dodatek mięsny
-----------------------
Robię mniej więcej jak w przepisie, ale postarałem się też o dobre
składniki - prawdziwą pepperoni i ser który jest faktycznie serem, a nie
jakimś substytutem ;] Wychodzi drożej, ale wyraźnie smaczniej :)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
|