Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews-fra1.dfn.de!news-han1.dfn.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.ed
u!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Z NOWEJ KUCHNI/przepis na babe
Date: Tue, 30 Sep 2003 21:19:10 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <3...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174904
Ukryj nagłówki
ninka wrote:
> [...]Baba [...]
to mi przypomnialo przepis na wspaniala babe, na Wielkanoc albo na kazdy
dzien. Robi sie latwo, jest lekka i pyszna:
450 gr maki pszennej
230 ml mleka
15-20 gr swiezych drozdzy
50 gr masla
3 lyzki cukru
2 jaja
10-15 kropel olejku pomaranczowego
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
maslo do smarowania formy
bulka tarta drobno zmielona*
W misce rozgniesc drozdze z polowa maki. W malym garnku podgrzac mleko,
maslo i cukier, az sie maslo prawie roztopi, do temperatury okolo 45
stopni. Dodac do maki z drozdzami, wymieszac. Dodac jajka, olejek i
skorke, i ubijac mikserem okolo 3 minut. Za pomoca lyzki wmieszac w
ciasto pozostala make. Ciasto bedzie stosunkowo luzne.. Przykryc i
zostawic do wyrosniecia, az podwojone, okolo 1 godziny. Wysmarowac
maslem forme do baby z kominkiem, lub tortownice z kominkiem, uzywajac
dosc duzo masla. Wysypac bulka tarta. Zamieszac lyzka wyrosniete ciasto
i przelac do formy. Wstawic do cieplego pieca na okolo 45 minut, az
prawie sie podwoi. Podniesc temperature pieca do 170°C, nie ruszajac
formy z ciastem. Piec okolo 45 minut, albo az ciasto bedzie zlote i
patyczek wstawiony w srodek wyjdzie czysty. Wylaczyc piec, otworzyc
drzwiczki i pozostawic na 10 minut. Wyjac z formy i ostudzic na
kratkach. Podawac na cieplo lub zimno. Z tego ciasta mozna tez zrobic
male babeczki, czy placek z kruszonka.
*zwykle polecam wysypywanie formy maka, ale w tym wypadku bulka tarta
lepiej sie sprawdza.
Magdalena Bassett
|