Data: 2007-01-15 01:23:44
Temat: Re: Z cyklu co przywieźć - z Indii?
Od: "anatol" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad Kosmowski napisał(a):
> Co przywieźć z Indii? Przeszukałem grupę Googlem (aby nie było
Asafoetida - to gorzkawa przyprawa, najczesciej w postaci
sproszkowanej. Ma intensywny, charakterystyczny zapach, porównywany z
cebulowym uzywana w Indiach przez osoby, ktore nie jedza cebuli i
czosnku, chili - podobnie to najostrzejsze , curry - liscie, garam
masala, koriander, kurkuma, mango w proszeku, cynamon napewno o niebo
lepszy od tego w polskich sklepach. Zreszta bedziesz mial napewno
duuuuzy wybor. Ja nie bylem, ale czesto odwiedzam pare sklepow z
indyjska zywnoscia tu gdzie teraz mieszkam i jest w nich ogromny wybor.
Dodatkowo wszelkiego rodzaju warzywa i owoce przetworzone w pikle,
widze ze to podstawa ich kuchni. Olbrzymia ilosc roznego rodzaju past
curry, czosnkowe, imbirowe itp. sa w sloikach, z tym problem, ale takze
w kartonikach lub torebkach foliowych.
Imbir kandyzowany takiego w Polsce nie spotkalem, mam zamowienia.
Wszystkie te produkty ktore sa w tych sklepach pochodza z Indii lub
Pakistanu, takze napewno tam je spotkasz. Jak odwiedze te sklepy, a
wpadnie mi cos oryginalego to Ci dopisze.
Pozdrawiam Janusz
|