Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZAJEFAJNIE
Date: Tue, 25 Apr 2006 14:02:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <e2l37r$8ij$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e2kal3$rge$1@nemesis.news.tpi.pl> <e2l260$idv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abdf181.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1145966652 8787 83.6.247.181 (25 Apr 2006 12:04:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Apr 2006 12:04:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0617-1, 2006-04-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267137
Ukryj nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e2l260$idv$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e2kal3$rge$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> 6°C, lampa, rosa na murawie, od paru dni jem sałatki z mniszka, ale
>> fatastycznie w gruncie przezimowała mi botwina, liście zdrowe i duże,
> będzie
>> z bułeczką...
>
> Tzn się liście botwinki na kanapkę z masłem jak sałatę? Hm...nigdy nie
> próbowałam. Może jednak ci chodzi o tartą bułeczkę i liście zasmażane? U
> mnie botwinka jest raczej w nissssssskim poważaniu. A i barszczów
> czerwonych
> nie lubię. Nie to, żebym miała jakieś odruchy nie godne, ale po prostu nie
> lubię i już. Jak mnie gdzieś zmuszają to grubo pieprzem sypię. Za to
> ubóstwiam buraczki wszelakie w sałatkach - mniam.
>
> Ja też sobie już wiosnę w menu robię. Zaczynam jeść: bułka posmarowana
> masłem, a w środku ponad połowa lub jedna mała sałata (liść na liściu) -
> pychota i kanapki z masłem i bączkami cebuli oraz szczypiorku oprószone
> suto
> solą. Zupę szczawiową z własnego szczawiu już robię, szałwia ślicznie mi
> przetrzymała więc cieszę się świeżą na potęgę. Trochę ubolewam, że mięta,
> oregano i melisa jeszcze tylko nęcą małymi listkami przy ziemi... ale nic
> to - nasuszyłam za wczasu słuszną ilość:P
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
To jest prawdziwa botwina, a nie liście buraka ćwikłowego - ugotowana i
polana masełkiem z tartą bułką smakuje wspaniale z ziemniaczkami i mięsem...
|