Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4cab6e8d$0$27025$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@n...onet.pl>
Subject: Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...
Date: Tue, 5 Oct 2010 21:34:40 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 32
Message-ID: <4cab7de1$0$22814$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.226.40
X-Trace: 1286307297 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22814 83.6.226.40:1975
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330424
Ukryj nagłówki
"kogutek" <k...@v...pl> wrote in message
news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
>> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
>> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>> >
>> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
>> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>> >
>> >
>> Panie Jerzy,
>> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy
>> ???
>> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
>> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
>> Marsjasz
> Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku zalanego
> wodą.
> Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?
Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
czego nie wiedzą.
A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba porzucona
w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni polowych,
gotowali w domu i jedli.
A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem na
rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
|