Data: 2002-11-17 08:02:07
Temat: Re: Zad.domowe
Od: "Gray" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Grzegorz Nowosielski" <g...@r...fm> wrote in message
news:ar51qr$rso$1@skipper.vpn.rmf...
> witaj
>
> mialem przyjemnosc - spedzenia dwóch tygodni we Francji i w towarzystwie
> francuzów z krwi i kosci czesto odwiedzalem resauracje zatem...
>
> - zabich udek raczej nie wymieniaj - bo to legenda - nawet w najlepszych
> lokalach w menu zdarzaja sie bardzo rzadko, a Francuzi wcale sie tym
> specjalem nie zajadaja
>
> - generalnie posilek we Francji wyglada tak - najpiew KIR czyli szampan z
> odrobina soku - najczesciej malinowego, brzoskwiniowego etc, .....
------------------
Kir to jest troche co innego
Kir to aperitif skladajacy sie z creme de Cassis ( nie sok, jest to likier z
czarnej porzeczki o mocy 16 lub 21 % )oraz najczesciej Burgogne Aligote.
Jest takze Kir Royal i to wtedy mieszany jest szampan z Creme de Cassis (
czyli likierem z czarnej porzeczki )
|