Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <depi1k$me9$1@atlantis.news.tpi.pl> <derr89$fhp$1@atlantis.news.tpi.pl>
<det072$qum$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: Zakonserwowane cytryny.
Date: Mon, 29 Aug 2005 12:44:37 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0534-4, 2005-08-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 42
Message-ID: <4312e168$0$15484$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 29 Aug 2005 10:20:24 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: 1125310824 mamut2.aster.pl 15484 62.121.120.92:1485
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246936
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> napisał w wiadomości
news:det072$qum$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > > Czy ktos moze mi podpowiedziec jak te zakonserwowane cytryny
wykozystac?
> >
> >
> > Wg Makłowicza kiszone cytryny moga służyc jako dodatek do pieczonych
mięs
> > oraz ryb. Szukaj ich w Internecie własnie pod taką nazwą, np tutaj:
> > Dzieki!
> Czegos w koncu sie dowiedzialem.
>
> Stanislaw
Nie wiem czy bylo wklejam
Agnieszki Kreglickiej
Tadżin z kurczaka
Składniki:
1 kg ciemnego i jasnego mięsa kurczaka bez kości, 1 cebula pokrojona w
wiórki, garść oliwek z pestkami, 2 kiszone cytryny, 2 marchewki
pokrojone w plastry, 2 łyżki natki zielonej pietruszki, 1-2 łyżki
miodu, 1 szklanka rosołu, ewentualnie świeża kolendra, 80 ml oliwy,
przyprawa: 3 utarte ząbki czosnku, 50 ml oliwy, 3 łyżeczki kuminu, po
łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu i imbiru, sól, pieprz
Sposób przyrz dzania: Składniki przyprawy wymieszać, połączyć z
kurczakiem pokrojonym w grubą kostkę, odstawić. Na oliwie zrumienić
partiami kurczaka, cebulę i marchewkę, dodać miód, zamieszać.
Zalaćrosołem i dusić na małym ogniu. Kiedy mięso i marchewka będą
miękkie, dodać pokrojone w paseczki skórki kiszonej cytryny (i
ewentualnie miąższ, jeżeli komuś pasuje ten smak), oliwki, uzupełnić
przyprawy. Chwilę dusić razem, aż smaki się przenikną.
agataw
|