Data: 2005-08-29 10:44:37
Temat: Re: Zakonserwowane cytryny.
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> napisał w wiadomości
news:det072$qum$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > > Czy ktos moze mi podpowiedziec jak te zakonserwowane cytryny
wykozystac?
> >
> >
> > Wg Makłowicza kiszone cytryny moga służyc jako dodatek do pieczonych
mięs
> > oraz ryb. Szukaj ich w Internecie własnie pod taką nazwą, np tutaj:
> > Dzieki!
> Czegos w koncu sie dowiedzialem.
>
> Stanislaw
Nie wiem czy bylo wklejam
Agnieszki Kreglickiej
Tadżin z kurczaka
Składniki:
1 kg ciemnego i jasnego mięsa kurczaka bez kości, 1 cebula pokrojona w
wiórki, garść oliwek z pestkami, 2 kiszone cytryny, 2 marchewki
pokrojone w plastry, 2 łyżki natki zielonej pietruszki, 1-2 łyżki
miodu, 1 szklanka rosołu, ewentualnie świeża kolendra, 80 ml oliwy,
przyprawa: 3 utarte ząbki czosnku, 50 ml oliwy, 3 łyżeczki kuminu, po
łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu i imbiru, sól, pieprz
Sposób przyrz dzania: Składniki przyprawy wymieszać, połączyć z
kurczakiem pokrojonym w grubą kostkę, odstawić. Na oliwie zrumienić
partiami kurczaka, cebulę i marchewkę, dodać miód, zamieszać.
Zalaćrosołem i dusić na małym ogniu. Kiedy mięso i marchewka będą
miękkie, dodać pokrojone w paseczki skórki kiszonej cytryny (i
ewentualnie miąższ, jeżeli komuś pasuje ten smak), oliwki, uzupełnić
przyprawy. Chwilę dusić razem, aż smaki się przenikną.
agataw
|