Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekanie pasztetu
Date: 14 Jan 2001 11:52:49 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 62
Message-ID: <00a901c07e17$eea34940$4fdf4cd5@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979469570 2205 213.180.128.22 (14 Jan 2001 10:52:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jan 2001 10:52:50 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id LAA12452 for
<p...@n...pl>; Sun, 14 Jan 2001 11:50:44 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id LAA12452 for
<p...@n...pl>; Sun, 14 Jan 2001 11:50:44 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id LAA12452 for
<p...@n...pl>; Sun, 14 Jan 2001 11:50:44 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41010
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 14 stycznia 2001 00:41
Subject: Re: Zapiekanie pasztetu
>Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:
>> Tak bardzo sprawy bym nie upraszczala :-) Ale to gotowanie w wodnej
kapieli
>> naprawde daj swietne rezultaty - przynajmniej w moim przypadku tak bylo
>> (wielkanocna terynka z 2 rodzajow ryb i szpinaku).
>Mniam! Czy podawałaś już przepis na to cudo? Chętnie bym takie
>coś przyrządziła :-)
>
Podawalam w kwietniu zeszlego roku - ale skopiuje, bo mnie znow ktos
objedzie, ze nie moze tego znalezc w archiwum ;-) teraz bedzie doslowny
cytat - grupowiczow od dawna czytajacych grupe prosimy o wylaczenie
odbiornikow - bo bedzie replay ;-)
"Terynka z ryby (6 porcji)
25 dag filetów z łososia, 25 dag filetów ze szczupaka morskiego lub
wątłusza, sok z 1 cytryny, 3 białka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 32 dag
kremówki, 25 dag szpinaku, łyżka masła, 25 dag czerstwego białego pieczywa
(bułka paryska np.), 3 jajka, 1 pęczek szczypiorku, 4 gałązki estragonu,
pęczek natki pietruszki, kilka gałązek koperku
Schłodzone filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy cytryną.
Łososia i szczupaka miksujemy (każdego osobno). Do każdego rodzaju ryby
dodajemy po 1 białku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do
każdej masy dajemy po 10 dag śmietany i delikatnie mieszamy. Obie masy
wstawiamy do lodówki. Szpinak podduszamy na maśle, odciskamy ze soku i
studzimy. Miksujemy z pozostałym białkiem, 10 dag śmietany i doprawiamy solą
i pieprzem. Z bułki paryskiej usuwamy skórkę, rozkruszamy, dodajemy jajka i
mieszamy dokładnie. Dodajemy posiekany szczypiorek, estragon i pietruszkę
(bez łodyżek) i resztę śmietany - dokałdnie mieszamy. Na dno kamionkowej
formy-keksówki kładziemy koperek a następnie rozkładamy na przemian warstwy
masy ze szczupaka, szpinak, masę z łososia, masę chlebową - do wyczerpania
składników. Formę przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w kąpieli wodnej w
piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut. Gotowy kroimy na
plastry nożem-piłką (nie przyciskając mocno pasztetu). Można wypróbować
różne warianty smakowe tego pasztetu, używając np. filetów z sandacza i
szczupaka słodkowodnego i do masy dodając kilka łyżek wermutu, do ziół
dodając jeszcze bazylię i trybulę, wykładając formę boczkiem i pomiędzy
warstwy wkładając całe kawałki łosososia."
Generalne uwagi - zamiast szczupaka morskiego uzylam swiezego dorsza i bylo
bardzo dobre, jesli nie masz swiezego estragonu uzyj szczypty suszonego, NIE
UZYWAJ szpinaku mrozonego - ja zrobilam tak za pierwszym razem - ma zbyt
duzo wody i nawet wysmazanie jej nie usuwa calkowicie - efekt byl taki, ze
masa nie sciela sie dobrze podczas pieczenia i malowniczo wyplynela po
przekrojeniu pasztetu :-( Za drugim razem uzylam swiezego i bylo OK, nie
potrzebna jest foremka kamionkowa - ja uzylam takiej jednorazowej foremki do
pieczenia z grubej folii aluminiowej i zadzialalo.
Aha - przepis pochodzi z pisma "Pieprz i sol" - ale kompletnie nie pamietam
z ktorego numeru.
Zycze smaczego.
Herbatka
****************************************************
************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|