Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Zapiekanie pasztetu Re: Zapiekanie pasztetu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zapiekanie pasztetu

Data: 2001-01-14 10:52:49
Temat: Re: Zapiekanie pasztetu
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki

-----Original Message-----
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 14 stycznia 2001 00:41
Subject: Re: Zapiekanie pasztetu


>Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:
>> Tak bardzo sprawy bym nie upraszczala :-) Ale to gotowanie w wodnej
kapieli
>> naprawde daj swietne rezultaty - przynajmniej w moim przypadku tak bylo
>> (wielkanocna terynka z 2 rodzajow ryb i szpinaku).
>Mniam! Czy podawałaś już przepis na to cudo? Chętnie bym takie
>coś przyrządziła :-)
>
Podawalam w kwietniu zeszlego roku - ale skopiuje, bo mnie znow ktos
objedzie, ze nie moze tego znalezc w archiwum ;-) teraz bedzie doslowny
cytat - grupowiczow od dawna czytajacych grupe prosimy o wylaczenie
odbiornikow - bo bedzie replay ;-)
"Terynka z ryby (6 porcji)
25 dag filetów z łososia, 25 dag filetów ze szczupaka morskiego lub
wątłusza, sok z 1 cytryny, 3 białka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 32 dag
kremówki, 25 dag szpinaku, łyżka masła, 25 dag czerstwego białego pieczywa
(bułka paryska np.), 3 jajka, 1 pęczek szczypiorku, 4 gałązki estragonu,
pęczek natki pietruszki, kilka gałązek koperku
Schłodzone filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy cytryną.
Łososia i szczupaka miksujemy (każdego osobno). Do każdego rodzaju ryby
dodajemy po 1 białku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do
każdej masy dajemy po 10 dag śmietany i delikatnie mieszamy. Obie masy
wstawiamy do lodówki. Szpinak podduszamy na maśle, odciskamy ze soku i
studzimy. Miksujemy z pozostałym białkiem, 10 dag śmietany i doprawiamy solą
i pieprzem. Z bułki paryskiej usuwamy skórkę, rozkruszamy, dodajemy jajka i
mieszamy dokładnie. Dodajemy posiekany szczypiorek, estragon i pietruszkę
(bez łodyżek) i resztę śmietany - dokałdnie mieszamy. Na dno kamionkowej
formy-keksówki kładziemy koperek a następnie rozkładamy na przemian warstwy
masy ze szczupaka, szpinak, masę z łososia, masę chlebową - do wyczerpania
składników. Formę przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w kąpieli wodnej w
piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut. Gotowy kroimy na
plastry nożem-piłką (nie przyciskając mocno pasztetu). Można wypróbować
różne warianty smakowe tego pasztetu, używając np. filetów z sandacza i
szczupaka słodkowodnego i do masy dodając kilka łyżek wermutu, do ziół
dodając jeszcze bazylię i trybulę, wykładając formę boczkiem i pomiędzy
warstwy wkładając całe kawałki łosososia."
Generalne uwagi - zamiast szczupaka morskiego uzylam swiezego dorsza i bylo
bardzo dobre, jesli nie masz swiezego estragonu uzyj szczypty suszonego, NIE
UZYWAJ szpinaku mrozonego - ja zrobilam tak za pierwszym razem - ma zbyt
duzo wody i nawet wysmazanie jej nie usuwa calkowicie - efekt byl taki, ze
masa nie sciela sie dobrze podczas pieczenia i malowniczo wyplynela po
przekrojeniu pasztetu :-( Za drugim razem uzylam swiezego i bylo OK, nie
potrzebna jest foremka kamionkowa - ja uzylam takiej jednorazowej foremki do
pieczenia z grubej folii aluminiowej i zadzialalo.
Aha - przepis pochodzi z pisma "Pieprz i sol" - ale kompletnie nie pamietam
z ktorego numeru.
Zycze smaczego.
Herbatka
****************************************************
************
Minds are like parachutes, they must be open to work.


--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.01 Dana
18.01 Aneta Baran
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem