Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekanka
Date: Wed, 3 Jul 2002 10:22:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <afuc9s$1it$1@news.tpi.pl>
References: <aftv3l$ht8$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1025684604 1629 195.117.192.121 (3 Jul 2002 08:23:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Jul 2002 08:23:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114768
Ukryj nagłówki
Użytkownik Malina <m...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Czy ktoś moze podać mi przepis na pyszną zapiekankę z makaronem???? :-))
W archiwum znalazłam ciekawy przepis na zapiekankę Cezara
(autor Cezary Bartosiński):
- około 25 dag wędliny (różne gatunki aby nie w plastrach)
- 1/2 kg cebuli
- słoiczek papryki konserwowanej lub 3 swieże (różne kolory)
- 1/4 kg pieczarek
- 1/2 paczki makaronu
- keczup
- przyprawy
- ser żółty
Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej ilości smalcu. Dodać grubo
pokrojoną cebulę. Smażyć, aż będzie ciemnozłota. Dodać paprykę pociętą
w kostkę lub w słupki. Udusić na maśle pieczarki i dodać do cebuli z wędliną,
mieszać często, aż smaki przejdą sobą - około 5 minut (przy papryce
konserwowanej wlać zalewę do patelni). Zalać wszystko keczupem i przyprawić
na ostro. Wskazany sos chili słodko-ostry. Blachę wysmarować masłem i obsypać
bułką tartą. Włożyć ugotowany makaron, a na niego wylać zawartość patelni.
Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni, zapiekać w piekarniku przez
15 minut. Na 5 minut przed końcem posypać startym serem( na grubo).
Pozdrawiam
Lilla
|