Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!i3g2000cwc.googlegroups.com!not-for-mail
From: "Goska" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapytanie...
Date: 8 Sep 2006 03:39:40 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 29
Message-ID: <1...@i...googlegroups.com>
References: <edrdhp$bhh$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@d...googlegroups.com>
<edren4$gbm$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@p...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 80.54.44.200
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1157711985 27956 127.0.0.1 (8 Sep 2006 10:39:45 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Sep 2006 10:39:45 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1...@p...googlegroups.com>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; MyIE2;
B5567E31-2AB8-C061-3530-F05CAC33A988),gzip(gfe),gzip(gfe)
X-HTTP-Via: 1.1 VENUS
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: i3g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=80.54.44.200;
posting-account=8kxDsA0AAADKK8LzdS6BiE_e1SJJJmbk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277491
Ukryj nagłówki
Niestety, muszę Cię rozczarować. Przeczytaj:
Trufle
W okolicy miasteczka Alba w Piemoncie rosną jedyne w swoim rodzaju
Trufle Białe - Tuber Magnatum. Trufle te mają zaokrąglony,
nieregularny kształt i gładką powierzchnię w szrobrązowym kolorze.
Po przekrojeniu miąższ ma brązowawy odcień, przypominający laskowe
orzechy, z białawymi marmurkowymi liniami. Białe Trufle z Alby podaje
się na surowo, cieniutko rozcierając na potrawę. Po ugotowaniu
tracą całkowicie zapach i smak, w przeciwieństwie do swoich czarnych
krewniaków z gatunku Tuber Melanosporum. Trufle Czarne, występujące
w Norcia i Spoleto w Umbrii, rozwijają swój pełny smak i aromat
dopiero podczas przyrządzania. Cena zarówno Czarnych, a przede
wszystkim Białych Trufli jest bardzo wysoka, lecz grzyby te same w
sobie stanowią raczej przyprawę niż danie. Cena Białych Trufli, gdy
podaż jest niewielka, wzrasta nawet do równowartości kilkuset
złotych za 100 g! Niestety trufle te są bardzo nietrwałe. Tracą
swój smak i aromat już po 10 dniach, dlatego miejscowe przetwórnie
pakują je próżniowo albo zatapiają w oliwie lub maśle. Trufle
żyją w symbiozie z korzeniami dębu i pod tymi drzewami można je
najczęściej znaleźć. Zaczynają dojrzewać w październiku i
wówczas rozwijają swój silny aromat. Przenika on warstwę ziemi
grubości 10 - 14 cm, pod którą się kryją. Największe zbiory
Trufli Białych notuje się obecnie w prowincji Pawia. Piemonccy
zbieracze uaktywniają się nocą, ponieważ wówczas specjalnie
tresowane psy najlepiej czują zapach grzybów. Wielkość bulw waha
się od rozmiarów orzecha do wymiarów pięści. Przeciętna waga
wynosi 50 - 100 g. Przed spożyciem Białe Trufle wystarczy oczyścić
z ziemi.
|