« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-16 09:29:30
Temat: Zawartość masła w maśle
Kto wie jak to jest i jak być powinno?
Czasy naturalnego wiejskiego masla w oselce skonczyly sie juz dawno,
a na półce w supermarkecie lezy conajmniej 10 gatunków masła i "masła"
Nie tak dawno jedna z centralnych gazet podała, ze
wiele renomowanych do tej pory mleczarni wypuszcza produkt z napisem
"maslo" a badania kontrolne wykazaly, że produkt zawiera domieszki olejów
spożywczych.
W praktyce róznice łatwo wyłapać, np. przy podsmażaniu naleśników czy
robieniu jajecznicy czyste masło daje ładny "maślany" zapach,
te inne masla z domieszkami są zapachowo neutralne.
Trudno jest znaleźć dobre masło kierująć sie napisami na opakowaniu.Moze
więc
kierować sie zawartością tłuszczu?
Kto wie, jaka jest prawidłowa zawartość tluszczu w maśle?
Mam przed sobą opakowanie masla President Extra, pisze na nim, ze
wyprodukowane
wg oryginalnej francuskiej receptury.A wcale nie pachnie jak maslo.
Sklad podany na opakowaniu, w stu gramach jest:
tluszcz 82g
bialko 0,7g
węglowodany 0,7 g
razem daje to 83,4g. ( pomylilem sie gdzies???) a co stanowi resztę
skladu?
Pozdrawiam
G
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-16 09:52:43
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Użytkownik "Golo" <k...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.s417bgqrribdzh@krzys...
>
>
> razem daje to 83,4g. ( pomylilem sie gdzies???) a co stanowi resztę
> skladu?
> Pozdrawiam
> G
W maśle to zwykle oprócz tłuszczu jest to co stanowi o maślaności
masła...ale teraz to trudno wyczuć...bo ilosc tłuszczu sie bedzie zgadzała a
masło to juz nie bedzie...myśle ze poprostu chodzi o to jak z rozlewaniem
pół litra wódki na 6 setek
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-16 10:06:42
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Użytkownik "Golo" <k...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.s417bgqrribdzh@krzys...
> razem daje to 83,4g. ( pomylilem sie gdzies???) a co stanowi resztę
> skladu?
Woda
--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska
Prawdziwy charakter wychodzi z człowieka w zagrożeniu i zdenerwowaniu
(Georga E. Moore)
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-16 10:55:00
Temat: Re: Zawartość masła w maśleMyślę, że też należy kierować się ceną. W przemyśle tłuszcz mleczny jest o
wiele droższy od roślinnego. Masło powiedzmy "prawdziwe" będzie droższe na
pewno od tego z dodatkami, których neistety coraz więcej dodają.
Najlepiej jakby na opakowaniu było napisane, że chodzi właśnie o tłuszcz
mleczny, a nie o ogólną zawartość tłuszczu-któa zawsze będzie wynosić ~82%,
bo to chyba jest jakoś normowane.
O ile się nie mylę, to Maluta produkuje dobre masło, przynajmniej tak wynika
z opisu na opakowaniu
:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-16 11:06:59
Temat: Re: Zawartość masła w maśleUżytkownik "rina" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
> O ile się nie mylę, to Maluta produkuje dobre masło, przynajmniej tak
> wynika
> z opisu na opakowaniu
E, nie ;(
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-16 11:16:45
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Użytkownik "Golo" <k...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.s417bgqrribdzh@krzys...
>
> Kto wie jak to jest i jak być powinno?
> Czasy naturalnego wiejskiego masla w oselce skonczyly sie juz dawno,
> a na półce w supermarkecie lezy conajmniej 10 gatunków masła i "masła"
> Nie tak dawno jedna z centralnych gazet podała, ze
> wiele renomowanych do tej pory mleczarni wypuszcza produkt z napisem
> "maslo" a badania kontrolne wykazaly, że produkt zawiera domieszki olejów
> spożywczych.
Co potwierdziło moje organoleptyczne doznania przy większości "maseł"(?) -
zawsze przy półce z masłem stoję i wydziwiam, wącham i kręcę nosem, bo mi
wszystko margaryną ordynarną jedzie.
Mogę jedynie podzielić się doświadczeniem, bo wypróbowałam...
Nie zawiodłam się do tej pory nigdy na maśle stołowym z osm Siedlce i na tym
z Garwolina (bodajże śmietankowe) - oba mają te papierkowe, jasne opakowania
i są w kostkach po 250 g - jak na przyzwoite masło przystało.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-16 11:28:07
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Użytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:dt1mf4$4oc$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "rina" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
>
> > O ile się nie mylę, to Maluta produkuje dobre masło, przynajmniej tak
> > wynika
> > z opisu na opakowaniu
>
> E, nie ;(
a dlaczego nie? jestem ciekawa co jest z nim nie tak :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-02-16 11:30:43
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
>
> a dlaczego nie? jestem ciekawa co jest z nim nie tak :)
>
Nie wszystko jest podane jest na opakowaniu
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,31623
63.html
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-02-16 11:31:49
Temat: Re: Zawartość masła w maślein article op.s417bgqrribdzh@krzys, Golo at k...@t...pl wrote on
16/02/2006 10:29:
> Kto wie jak to jest i jak być powinno?
> Czasy naturalnego wiejskiego masla w oselce skonczyly sie juz dawno,
> a na półce w supermarkecie lezy conajmniej 10 gatunków masła i "masła"
Ja za najlepsze z dostępnych uważam Masło Irlandzkie Kerrygold - o takie:
http://tnij.org/maslo
Nie sprawdzałam składu, ale smakowo IMO jest naprawdę maślane.
Niestety sprawdza się tu teza o korelacji między ceną a jakością. No ale nie
używam go do smarowania chleba, tylko np. do sosów bazujących na maśle,
gdzie opłaca się dać lepsze składniki, bo to po prostu czuć w smaku. Aha, i
jeszcze ciekawostka - nie wiem jak oni to robią, ale to masło "smaruje się"
nawet zaraz po wyjęciu z lodówki.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-02-16 11:56:11
Temat: Re: Zawartość masła w maśle
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C01A2135.145A%notujaca@gazeta.pl...
> in article op.s417bgqrribdzh@krzys, Golo at k...@t...pl wrote on
> Ja za najlepsze z dostępnych uważam Masło Irlandzkie Kerrygold - o takie:
> http://tnij.org/maslo
>
> Nie sprawdzałam składu, ale smakowo IMO jest naprawdę maślane.
Dobrze, że dodałaś IMO... ;)
> - nie wiem jak oni to robią, ale to masło "smaruje się"
> nawet zaraz po wyjęciu z lodówki.
No właśnie.... JAK oni to robią... LOL
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |