Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zażalenie
Date: Sun, 26 Jan 2003 15:50:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <b10ses$14j$1@news.tpi.pl>
References: <b10m5a$3bs$1@news.tpi.pl> <b10r6u$sas$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pj114.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1043592476 1171 80.50.41.114 (26 Jan 2003 14:47:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Jan 2003 14:47:56 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144160
Ukryj nagłówki
Miranka wrote:
> Nie, nie, to nie fair - ja poproszę jakieś namiary na tę zupę!:)
> Anka
>
>
No ja wlasnie przepisu nie moge znalezc - wydaje mi sie ze pamiec moja
zle go odtworzyla ale moja wyszla wspaniala wiec napisze Ci co i jak.
Skladniki:
1 por (czesc jadalna ofc tak na oko bo nie wiem ile to cm ;-))
2 troche wloszczyzny mrozonej - ja tego uzywam z czystego lenistwa. W
skladzie byla marchew pietruszka oraz seler pociete w slupki.
troche masla (tyle zeby dobrze przykrylo dno w garze w ktorym bedzie
gotowana zupa.
Cebula wieksza
2 serki topione typu kielbaska ok. 200 gram
cwierc szklanki mleka
zoltko
lyzka maki ziemniaczanej
troche parmezanu
Przygotowanie:
Bierzesz gar na zupe, roztapiasz maslo, wrzucasz pokrojona w kosteczke
cebulke, zeszklic. Dodac pokrojonego w polpasterki pora (cienkie
plasterki, podsmazyc. Pod koniec dodac jarzynki - ja dalam dwie kobiece
(dosc drobne garscie) i podsmazyc jeszcze 1 minutke. Zalac to szklanka
wody pomieszana z kostka rosolowa. Dusic do miekkosci. W miedzyczasie
wziasc garnuszek, wlasc don mleka oraz wrzucic serki topione. Uwaga
jesli twarde to pociachac je troche bo to lubi bryzgnac (ja ociapalam
siebie, stol, stolek oraz psa). Wymiksowac, dodac zoltko oraz lyzke maki
ziemniaczanej. Ma to miec konsystencje dosc gesta ale plynna. Ja dodalam
jeszcze troszke smietany. Gdy warzywka beda juz miekkie dolac wody tyle
zeby byl pelny garnek ale tez zeby zmiescila sie bryja nabialowa. Aha
jak bedziesz to wlewac to skrec gaz zeby sie to nie scielo wszystko na
amen. Zamieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu. Zupa zacznie gestniec i
juz perfidnie pachniec. No i jak sie zagotuje - lubi wykipiec ( mnie
zalalo troche kuchenki) to na wolnym ogniu podgotowac ze trzy minutki i
dodac tartego parmezanu. Je sie to z grzankami a smakuje znakomicie,
mmmmmm. Polecam goraco. Jest to bardzo syte danie i pozywne. Aha garnek
to taki mi wyszel ja wiem 3-4 litrowy.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
|