Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kamila Perczak" <c...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zdołowany
Date: Fri, 19 Apr 2002 01:31:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <a9ppus$rdj$1@news.tpi.pl>
References: <a9frf8$bpv$1@news.tpi.pl> <a9ksgu$530$2@news.tpi.pl>
<a9kv5e$rq5$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb203.radom.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1019243297 28083 213.77.240.203 (19 Apr 2002 19:08:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Apr 2002 19:08:17 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.1
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104867
Ukryj nagłówki
Użytkownik "porky" <d...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:a9kv5e$rq5$1@news.tpi.pl...
>
> > Poproś o przepis na pizzę. Albo skrzydełka z kurczaka takie, jak w KFC.
> > Reakcje masz jak w banku, liczne, barwne i urozmaicone.
> >
> > Kamila Pe. (wredna podpuszczalska)
>
> To ja w tym miejscu zapytam sie jak robic RACUCHY i GOFRY ;))))))
O racuchy to Mechcię trzeba molestować. A gofry proszę bardzo (lojalnie
uprzedzam, że przepis nie wypróbowany, bo nie mam gofrownicy):
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
2 jajka
65 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
125 g śmietany
olej
Tłuszcz utrzeć do spienienia, dodawać porcjami oba cukry i żółtka. Obie mąki
wymieszać i przesiać, porcjami dodawać do maślanej masy na zmianę ze
śmietaną. Z białek ubić pianę i też domieszać. Gofrownicę nasmarować olejem
i piec gofry.
W oryginalnym przepisie ("Moja Kuchnia", dawno temu wychodził taki dodatek
do gazetki pt. "Diana") proponują do tego maliny, sos karmelowy i migdały:
pół kilo malin posypać cukrem waniliowym i skropić 3 łyżkami cointreau.
Odstawić na godzinę. Cukier (100 g) roztopić w małym garnku na karmel, zdjąć
z palnika i wymieszać z 100 g śmietany. Krótko gotować i odstawić, niech
stygnie. Gdy wystygnie, dodać śmietanę kremówkę (1 kubeczek, nie piszą, jak
duży) i cynamon w proszku (jeśli lubisz). W tym czasie płatki migdałowe (50
g) uprażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy już wszystko gotowe, na gofry
nakładać maliny, polewać
sosem i posypywać migdałami.
Kiedy już je zrobisz, to mi przemailuj jednego do degustacji ;-).
Kamila Pe.
|