Data: 2002-04-18 23:31:16
Temat: Re: Zdołowany
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "porky" <d...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:a9kv5e$rq5$1@news.tpi.pl...
>
> > Poproś o przepis na pizzę. Albo skrzydełka z kurczaka takie, jak w KFC.
> > Reakcje masz jak w banku, liczne, barwne i urozmaicone.
> >
> > Kamila Pe. (wredna podpuszczalska)
>
> To ja w tym miejscu zapytam sie jak robic RACUCHY i GOFRY ;))))))
O racuchy to Mechcię trzeba molestować. A gofry proszę bardzo (lojalnie
uprzedzam, że przepis nie wypróbowany, bo nie mam gofrownicy):
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
1/2 torebki cukru waniliowego
2 jajka
65 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
125 g śmietany
olej
Tłuszcz utrzeć do spienienia, dodawać porcjami oba cukry i żółtka. Obie mąki
wymieszać i przesiać, porcjami dodawać do maślanej masy na zmianę ze
śmietaną. Z białek ubić pianę i też domieszać. Gofrownicę nasmarować olejem
i piec gofry.
W oryginalnym przepisie ("Moja Kuchnia", dawno temu wychodził taki dodatek
do gazetki pt. "Diana") proponują do tego maliny, sos karmelowy i migdały:
pół kilo malin posypać cukrem waniliowym i skropić 3 łyżkami cointreau.
Odstawić na godzinę. Cukier (100 g) roztopić w małym garnku na karmel, zdjąć
z palnika i wymieszać z 100 g śmietany. Krótko gotować i odstawić, niech
stygnie. Gdy wystygnie, dodać śmietanę kremówkę (1 kubeczek, nie piszą, jak
duży) i cynamon w proszku (jeśli lubisz). W tym czasie płatki migdałowe (50
g) uprażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy już wszystko gotowe, na gofry
nakładać maliny, polewać
sosem i posypywać migdałami.
Kiedy już je zrobisz, to mi przemailuj jednego do degustacji ;-).
Kamila Pe.
|