Data: 2003-03-27 09:26:02
Temat: Re: Ziemniaczki do obiadu
Od: a...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam!
>
> Jak można podać inaczej ziemniaczki do obiadu z Rodzicami, żeby ich
> zachwycić? :) Inaczej niż normalnie potarte i pure.
>
> Renata całkiem bez pomysłów :(
A moze ziemniaki podwojnie pieczone wg Magdaleny Bassett?
Ja co prawda jeszcze ich nie robilam, ale sie przymierzam, a przepis brzmi
smakowicie :)
Wklejam przepis w calosci, bo odkad minilien mi nie chodzi, mam klopot z
wklejaniem linkow.
Ziemniaki podwojnie pieczone
Duze podluzne ziemniaki umyc, zawinac w folie alum i piec az miekkie gdy
scisniete w pasie.
Z lekka ostudzic, przeciac na pol wzdluz i wydrazyc lyzka miazsz nie
naruszajac skory. Te lodki (uudki) z ziemniaczanych skor zachowac. Z
ziemniakow zrobic dobre puree z dodatkiem mleka, masla, soli, pieprzu.
Mozna domieszac podsmazona cebule lub pieczony czosnek.
Tym puree nadziac lodki z czubkiem, polac kazda lyzka stopionego masla i
zapiec pod opiekaczem az troszke zbrazowieja. Posypac koperkiem,
szczypiorkiem lub papryka.
Mozna wyciskac to puree do lodek przez szpryce z ladna koncowka, zeby
byly dekoracyjne.
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|