Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-
stuttgart.de!news.stw-bonn.de!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!nx01
.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Ziemniaki na zimę - czy już?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j5ae1q$9d3$1@news.icpnet.pl>
Date: Tue, 20 Sep 2011 19:31:35 +0200
Message-ID: <z...@4...net>
Lines: 41
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.253.176
X-Trace: 1316539925 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2499 79.185.253.176:50867
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338135
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 20 Sep 2011 18:12:44 +0200, Yarael Poof napisał(a):
> Witam.
> Chcę w tym roku spróbować wrócić do starej tradycji i kupić worek
> ziemniaków "na zimę".
> 1. Czy to już odpowiednia pora czy jeszcze za wcześnie
> 2. Szukam jakieś opracowania "dla ludzi" jaki ziemniak do czego,
> najlepiej z fotografiami.
http://ziemniaki.uprawy.info/odmiany-ziemniakow/67-k
rajowe-odmiany-ziemniakow
http://www.agro-info.org.pl/index/?id=e8b1cbd05f6e6a
358a81dee52493dd06
http://www.sdoowegrzce.pl/index.php?option=com_conte
nt&view=article&id=32:charakterystyka-odmian-ziemnia
ka&catid=2:dzialalnosc
Informacja dodatkowa do powyższych linków:
"Odmiany jadalne zalicza się głównie do trzech typów kulinarnych - A, B, C:
- A - sałatkowe (o miąższu zwięzłym, zupełnie nie rozpadającym się po
ugotowaniu), polecane na sałatki i konserwy
- B - wszechstronnie użytkowe (o miąższu średnio rozsypującym się po
ugotowaniu), polecane zarówno do bezpośredniego spożycia głównie na zupy,
ciasto ziemniaczane, zapiekanki, jak i produkty spożywcze - frytki r
- C - mączyste (o miąższu suchym, rozsypującym się), szczególnie przydatne
do przygotowywania zawiesistych zup, sosów, ciasta ziemniaczanego (placki,
pyzy, kluski śląskie, kopytka, purśe, chipsy, ziemniaki pieczone).
Poza tymi typowo jadalnymi - jeszcze trzy typy:
- D - bardzo mączyste (bardzo rozsypujące się) oraz typy pośrednie:
- AB - sałatkowe, nadziej wszechstronnie użytkowe,
- BC- wszechstronnie użytkowe, nadziej mączyste. "
http://www.nutrivitality.pl/ziemniak/ziemniaki-jadal
ne.html
--
XL
|