Data: 2002-01-05 09:35:54
Temat: Re: Ziemniaki puree - wariacje dluuuugie
Od: <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > u mnie w domu przebojem jest cheese and onion pie czyli pure z
> duza iloscia zoltego sera - mieszac,
> K.T. - starannie opakowana
>
Z ziemniaczkow faktycznie mozna cuda robic, ciekawe te Izy przepisy.
U mnie natomiast popisowym numerkiem, ktory ciagle jeszcze
nikomu sie nie znudzil jest cos podobnego, a podobno nazywa sie to
English Pie. Podam, bo warte sprobowania:
Kawaleczki boczku wedzonego podsmazyc z posiekana 1 cebula,
dodac mielonego wolowego 300- 500 g, podsmazyc, pol peczka
posiekanej zielonej pietruszki, lyzke koncentratu pomidorowego i
bulke tarta z lyzke, sol, pieprz. Podsmazyc mieszajac. Duze plaskie
naczynie wysmarowac oliwa, polozyc na dnie plasterki pomidorow,
na to cale krazki drugiej cebuli, na to mieso, a na to wylozyc puree
z ziemniakow, wymieszane z surowym jajkiem. Ja jeszcze
dodatkowo wtykam w puree, na skos, tak aby troche wystawaly
kilka innych plasterkow pomidorow, dla koloru, dla dekoracji.
Wszystko posypac dobrze serem i do piekarnika na 25-30 min
(200 st.). Te smaki: boczku, cebuli, pomidorow, miesa, puree i
sera tak sie bosko lacza, naprawde polecam.
******
m-gosia
******
|