Data: 2000-11-29 07:26:57
Temat: Re: Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Od: "(Na)Lesnik" <m...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Grzegorz Janoszka <g...@o...pl-NOSPAM> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@p...adm.onet.pl...
> Nawiązując do postu z Sat, 25 Nov 2000 10:12:09 +0100 autorstwa Jola L-L
(j...@i...pl):
> : ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
> :
> : Ja zapiekanke ziemniaczana robie tak:
> :
> : Przygotowac nastepujace skladniki ktore potem ukladam naprzemiennie:
> :
> : ziemniaki surowe w plasterki
> : cebula w polplastry wszystkie skladniki dokrajamy w
> : trakcie ukladania jak
> : boczek wedzony w kostke zabraknie
> : sol, pieprz, majeranek, czosnek
>
> U mnie (Oświęcim) nazywało się to prażone i robiło się to zawsze na
> ogniskach. Polecam naprawdę dużo cebuli, pieczarki, pietruszkę,
> oregano. Obowiązkowo na górę liście od kapusty i darń :-)
>
> --
> Grzegorz Janoszka
>
> Na newsy piszę całkowicie prywatnie.
> Gdy mi odpowiadasz, wytnij "-NOSPAM" z adresu.
Coś podobnego jadłem w Augustowie i nazywało się to kubełek. Kiedy zapytałem
jakie składniki wchodzą w skład tej potrawy, to otrzymałem odpowiedź, że
tylko Bóg i kucharz raczy to wiedzieć. I chyba coś w tym jest.
(Na)Leśnik
|