Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bee Jay" <n...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ziola
Date: Thu, 17 Jan 2002 00:36:29 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <a256jd$439$2@news.tpi.pl>
References: <a1p0qv$8d6$3@portraits.wsisiz.edu.pl> <a1pelk$odd$1@h1.uw.edu.pl>
<a1q5fc$afj$2@sunsite.icm.edu.pl>
Reply-To: "Bee Jay" <n...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: pq23.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1011228078 4201 217.99.0.23 (17 Jan 2002 00:41:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jan 2002 00:41:18 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92301
Ukryj nagłówki
"Jerzy" <0...@m...pl> napisał(a) /wrote/ ...
> > czaber
> Cząber należy używać z umiarem, tak aby nie dominował nad innymi
> przyprawami. Ponad to można go stosowac w postaci świeżej i suszonej [same
> liście i z łodygami]. Nie należy go mleć ani kruszyć ponieważ gorzknieje.
> Dodawac do potraw dopiero pod koniec unikając gotowania. Świeżym
> przyprawia się fasolę i inne strączkowe.
Nie wyobrażam sobie zupy fasolowej, albo fasolki po bretońsku właśnie bez
cząbru, coć i majeranku nie należy skąpić. Póki co sypię suszony i to
szczególnie na własny talerz b. obficie.
> nie do pieczarek), sałatek mięsnych [steków, kotletów, kiełbas, farszów
> drobiowych, ragout] i ziemniaczanych [jak i pieczonych ziemniaków],
> gotowanych ryb [zup rybnych], majonezu, warzyw w occie, kiszonej kapusty,
> sera, grzanek i ze słonym pieczywem.
Osobiście lubię sałatkę z pomidorów (z cebulą i oliwą) właśnie posypaną
suszonym cząbrem. Ale lubię ten zapach - może dlatego.
Pozdrawiam,
Bolek J. or Bee Jay
***********************************
e-mail: n...@k...net.pl
|