Data: 2002-01-16 23:36:29
Temat: Re: Ziola
Od: "Bee Jay" <n...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy" <0...@m...pl> napisał(a) /wrote/ ...
> > czaber
> Cząber należy używać z umiarem, tak aby nie dominował nad innymi
> przyprawami. Ponad to można go stosowac w postaci świeżej i suszonej [same
> liście i z łodygami]. Nie należy go mleć ani kruszyć ponieważ gorzknieje.
> Dodawac do potraw dopiero pod koniec unikając gotowania. Świeżym
> przyprawia się fasolę i inne strączkowe.
Nie wyobrażam sobie zupy fasolowej, albo fasolki po bretońsku właśnie bez
cząbru, coć i majeranku nie należy skąpić. Póki co sypię suszony i to
szczególnie na własny talerz b. obficie.
> nie do pieczarek), sałatek mięsnych [steków, kotletów, kiełbas, farszów
> drobiowych, ragout] i ziemniaczanych [jak i pieczonych ziemniaków],
> gotowanych ryb [zup rybnych], majonezu, warzyw w occie, kiszonej kapusty,
> sera, grzanek i ze słonym pieczywem.
Osobiście lubię sałatkę z pomidorów (z cebulą i oliwą) właśnie posypaną
suszonym cząbrem. Ale lubię ten zapach - może dlatego.
Pozdrawiam,
Bolek J. or Bee Jay
***********************************
e-mail: n...@k...net.pl
|