Data: 2012-05-21 16:59:15
Temat: Re: Zmywarki BOSH
Od: nadir <n...@h...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
>Nie bez powodu
> przemysłowe zmywarki nie dość że myją wodą o temperaturze 65 stopni to jeszcze
> na koniec płuczą wodą praktycznie wrzącą. Sanepid wymaga do płukania wody o
> temperaturze nie niższej niż 95 stopni. I to nie jest widzimisie pań z
> sanepidu tylko jakiś przepis to określa. I tak są ustawiane regulatory
> temperatury dla wody do płukania po myciu w przemysłowych zmywarkach.
Tylko, że co stosują w gastronomii, to nie są zmywarki a wyparzarki i
cykl mycia trwa w nich 3, góra 5 minut, choć faktycznie w temperaturze
powyżej 90 stopni.
Poza tym nie przesadzajmy z tymi bakteriami, zmywarka nawet w
temperaturze 40-45 stopni w czasie 30-to minutowego mycia ubije ich
więcej niż podczas mycia ręcznego. Nikt w takiej temperaturze ręcznie
nie myje, i nie przez taki długi czas, a jakoś ludzie bez zmywarek
masowo nie chorują.
|