Data: 2012-05-21 19:15:32
Temat: Re: Zmywarki BOSH
Od: "kogutek" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
nadir <n...@h...org> napisał(a):
> >Nie bez powodu
> > przemysłowe zmywarki nie dość że myją wodą o temperaturze 65 stopni to jeszcz
> e
> > na koniec płuczą wodą praktycznie wrzącą. Sanepid wymaga do płukania wody o
> > temperaturze nie niższej niż 95 stopni. I to nie jest widzimisie pań z
> > sanepidu tylko jakiś przepis to określa. I tak są ustawiane regulatory
> > temperatury dla wody do płukania po myciu w przemysłowych zmywarkach.
>
> Tylko, że co stosują w gastronomii, to nie są zmywarki a wyparzarki i
> cykl mycia trwa w nich 3, góra 5 minut, choć faktycznie w temperaturze
> powyżej 90 stopni.
>
> Poza tym nie przesadzajmy z tymi bakteriami, zmywarka nawet w
> temperaturze 40-45 stopni w czasie 30-to minutowego mycia ubije ich
> więcej niż podczas mycia ręcznego. Nikt w takiej temperaturze ręcznie
> nie myje, i nie przez taki długi czas, a jakoś ludzie bez zmywarek
> masowo nie chorują.
>
Wskaż ideę gorszego mycia w stosunku do lepszego. Ja jej nie widzę.
Oszczędność prądu dla mnie żadna. Mycie w najniższej temperaturze to raczej
dla naczyń wstępnie umytych. Nie codziennie włączamy zmywarkę. Czasami i trzy
dni zbieramy żeby ją włączyć. Dla mnie mycie w wysokiej temperaturze jest
optymalne.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|