« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-06-09 21:22:40
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?Dnia Sun, 09 Jun 2013 21:19:31 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2013-06-09 21:07, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 09 Jun 2013 21:00:58 +0200, wolim napisał(a):
>>
>>> W dniu 2013-06-09 18:44, k...@g...pl pisze:
>>>>
>>>> Gnocchi - takie wloskie "kopytka" tyle ze o niebo lesze od polskich
>>>
>>> Tak sobie popatrzyłem na ten przepis i zastanawiam się, dlaczego te
>>> włoskie miałyby być lepsze od naszych? Skład ten sam, tylko kształt inny.
>>
>>
>> Dobre bo WŁOSKIE - lepiej brzmią 33333-P
>
> Wolałbym jednak nieco bardziej merytoryczną odpowiedź.
>
Jest w pełni merytoryczna, nie wiem czego jeszcze oczekujesz - skład ten
sam jak sam stwierdziłeś, więc cóż je różni? NAZWA. I rejon geograficzny.
Kluchy jak wszędzie.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-06-10 08:52:45
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?W dniu niedziela, 9 czerwca 2013 21:00:58 UTC+2 użytkownik wolim napisał:
> W dniu 2013-06-09 18:44, k...@g...pl pisze:
>
> >
>
> > Gnocchi - takie wloskie "kopytka" tyle ze o niebo lesze od polskich
>
>
>
> Tak sobie popatrzyłem na ten przepis i zastanawiam się, dlaczego te
>
> włoskie miałyby być lepsze od naszych? Skład ten sam, tylko kształt inny.
trzeba sprobowac jednych i drugich. polskie "kopytka" to sa twarde z odsc zwartego
ciasta kluski. gnocchi sa puszyste i sprezyste o delikatnej konsystencji. dosc trudne
do wykonania ale po kilku probach kazdemu sie uda je wykonac. problemem jest dla
poczatkujacych uformowanie tych rowkow na kluseczkach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-06-10 08:54:00
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?W dniu niedziela, 9 czerwca 2013 21:22:40 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sun, 09 Jun 2013 21:19:31 +0200, wolim napisał(a):
> >> Dobre bo WŁOSKIE - lepiej brzmią 33333-P
> > Wolałbym jednak nieco bardziej merytoryczną odpowiedź.
> Jest w pełni merytoryczna, nie wiem czego jeszcze oczekujesz - skład ten
>
> sam jak sam stwierdziłeś, więc cóż je różni? NAZWA. I rejon geograficzny.
>
> Kluchy jak wszędzie.
bzdury pleciesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-06-10 09:01:19
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?W dniu niedziela, 9 czerwca 2013 19:19:16 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sun, 9 Jun 2013 10:11:09 -0700 (PDT), k...@g...pl napisał(a):
> > jak zawsze wiesz ze gdzies dzwoni... noze w uchu?
> Na pewno nie w Twej pustej łepetynie - skoro nie rozumiesz.
jadnak, w uchu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-06-10 09:13:24
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?W dniu 2013-06-09 20:02, Qrczak pisze:
> Dnia 2013-06-09 15:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sun, 9 Jun 2013 15:09:03 +0200, michalek napisał(a):
>>
>>> Ale żeby ten makaron trochę lepiej wiązał się z sosami (zwłaszcza
>>> rzadszymi)
>>> dobrze by było żeby był bardziej przestrzenny (rurki, kolanka)
>>> no przynajmniej świderki czy kokardki.
>>
> [...]
>> http://3.bp.blogspot.com/-erEt33BD7bg/UXwVjjmF1DI/AA
AAAAAAGhc/UcV3EeKWbJw/s640/Schowek4.jpg
>>
>
> Gniotki to można rowkować nawet widelcem. Acz na desce jednak szybciej.
Ale i tak w gotowaniu zwykle tracą wzorki. Może by zachowały, gdyby je
wcześniej trochę wysuszyć?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-06-10 09:33:27
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?W dniu poniedziałek, 10 czerwca 2013 08:52:45 UTC+2 użytkownik k...@g...pl
napisał:
> trzeba sprobowac jednych i drugich. polskie "kopytka" to sa twarde z odsc zwartego
ciasta kluski.
Moje - absolutnie nie. Twarde uważałabym za wyjątkowo nieudane.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-06-10 09:36:34
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?Może nie do końca ręczna produkcja, ale domowa - widziałam w Juli, spodobała mi się,
z rozsądku /brak miejsca w kuchni/ - nie kupiłam... Ale jeszcze wszystko przed
nami...
http://www.jula.pl/maszynka-do-makaronu-810047
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-06-10 11:39:18
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?Dnia Mon, 10 Jun 2013 00:33:27 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu poniedziałek, 10 czerwca 2013 08:52:45 UTC+2 użytkownik k...@g...pl
napisał:
>
>> trzeba sprobowac jednych i drugich. polskie "kopytka" to sa twarde z odsc zwartego
ciasta kluski.
>
> Moje - absolutnie nie. Twarde uważałabym za wyjątkowo nieudane.
Oczywiście, moje też absolutnie nie są twarde - są delikatne, mięciutkie i
puszyste.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-06-10 12:12:40
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?Dnia Mon, 10 Jun 2013 09:13:24 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):
> W dniu 2013-06-09 20:02, Qrczak pisze:
>> Dnia 2013-06-09 15:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Dnia Sun, 9 Jun 2013 15:09:03 +0200, michalek napisał(a):
>>>
>>>> Ale żeby ten makaron trochę lepiej wiązał się z sosami (zwłaszcza
>>>> rzadszymi)
>>>> dobrze by było żeby był bardziej przestrzenny (rurki, kolanka)
>>>> no przynajmniej świderki czy kokardki.
>>>
>> [...]
>>> http://3.bp.blogspot.com/-erEt33BD7bg/UXwVjjmF1DI/AA
AAAAAAGhc/UcV3EeKWbJw/s640/Schowek4.jpg
>>>
>>
>> Gniotki to można rowkować nawet widelcem. Acz na desce jednak szybciej.
>
> Ale i tak w gotowaniu zwykle tracą wzorki. Może by zachowały, gdyby je
> wcześniej trochę wysuszyć?
Włoskie nie tracą wzorków - pewnie dlatego, że są to rzeczywiście gniotki,
więc ewidentnie lepsze niż polskie kopytka ;-PPP
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-06-10 12:52:08
Temat: Re: Znacie sposób na ręczny makaron "kształtowy" ?W dniu 2013-06-10 12:12, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 10 Jun 2013 09:13:24 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):
>
>> W dniu 2013-06-09 20:02, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2013-06-09 15:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Sun, 9 Jun 2013 15:09:03 +0200, michalek napisał(a):
>>>>
>>>>> Ale żeby ten makaron trochę lepiej wiązał się z sosami (zwłaszcza
>>>>> rzadszymi)
>>>>> dobrze by było żeby był bardziej przestrzenny (rurki, kolanka)
>>>>> no przynajmniej świderki czy kokardki.
>>> [...]
>>>> http://3.bp.blogspot.com/-erEt33BD7bg/UXwVjjmF1DI/AA
AAAAAAGhc/UcV3EeKWbJw/s640/Schowek4.jpg
>>>>
>>> Gniotki to można rowkować nawet widelcem. Acz na desce jednak szybciej.
>> Ale i tak w gotowaniu zwykle tracą wzorki. Może by zachowały, gdyby je
>> wcześniej trochę wysuszyć?
>
> Włoskie nie tracą wzorków - pewnie dlatego, że są to rzeczywiście gniotki,
> więc ewidentnie lepsze niż polskie kopytka ;-PPP
Powiadasz? Ja nie mam takich obserwacji. Jak się gniecie po włosku?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |