« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-02-11 16:47:30
Temat: Zupa1. Zupa z kurczakiem i i kukurydzą
1,5 litra rosołu z kurczaka
kukurydza w puszce – 450 g /ok. 1,5 puszki/
100 g gotowanego mięsa z kurczaka
½ łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 jajka
Zagotować rosół, wrzucić do niego odcedzoną kukurydzę, gotować na małym ogniu
przez 5 minut. Dodać posiekane mięso z kurczaka i pieprz. Chwilę pogotować,
częściowo zmiksować, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością
wody. Rozbełtać jajka w miseczce, wlać do gotującej się zupy, najlepiej
mieszając pałeczkami lub widelcem, by ścięły się w postaci cienkich pasemek.
2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem
2 łyżki masła
1 duża cebula, posiekana
450 g marchwi, grubo pokrojonej
2 duże pasternaki, obrane i pokrojone /opcjonalnie – 1 pietruszka/
1 łyżka kłącza imbiru, obranego i drobno utartego
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
125 ml śmietany
sól, pieprz
Poddusić cebulę na maśle do zeszklenia. Dodać marchew i pasternak, przykryć
garnek, dusić – mieszając od czasu do czasu – przez ok 15 minut, aż
warzywa
zmiękną. Wmieszać imbir, skórkę pomarańczową, wlać bulion, gotować na małym
ogniu przez 35-40 min. Zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i
pieprzem.
3. Zupa z pieczonej papryki z kuminem
3 łyżeczki ziaren kuminu
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 czerwone papryki ugrillowane /np. w piekarniku/ obrane ze skórki,
oczyszczone i posiekane,
1 litr rosołu z kurczaka,
sól, pieprz
Zrumienić kumin na suchej patelni, zemleć lub utrzeć w moździerzu. Rozgrzać
oliwę w garnku, udusić na niej cebulę i czosnek – do zeszklenia. Dodać
paprykę, bulion i kumin. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 10
minut. Zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
4. Zupa z soczewicy i groszku
1 łyżeczka oliwy
1 por, drobno posiekany
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
ok. 300 g ugotowanej soczewicy Puy /może być z puszki/
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżki świeżych ziół /tymianek i natka pietruszki/, posiekanych
200 g mrożonego groszku
pieprz
śmietana
Rozgrzać oliwę w garnku, udusić na nim pora i czosnek – do zeszklenia. Dodać
soczewicę, bulion i zioła, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez
10 minut. Dodać groszek, gotować następne 5 minut. Częściowo zmiksować zupę,
przyprawić pieprzem, podawać ze śmietaną.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-02-11 17:28:15
Temat: Re: Zupa z krzaczkówJakieś krzaczki się wdały.
– - to miał być myślnik
½ - miało być 1/2
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-02-11 17:30:43
Temat: Re: ZupaOn 11 Lut, 17:47, "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote:
> 1. Zupa z kurczakiem i i kukurydzą
>
> 1,5 litra rosołu z kurczaka
> kukurydza w puszce – 450 g /ok. 1,5 puszki/
> 100 g gotowanego mięsa z kurczaka
> ½ łyżeczki białego pieprzu
> 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
> 2 jajka
>
> Zagotować rosół, wrzucić do niego odcedzoną kukurydzę, gotować na małym ogniu
> przez 5 minut. Dodać posiekane mięso z kurczaka i pieprz. Chwilę pogotować,
> częściowo zmiksować, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością
> wody. Rozbełtać jajka w miseczce, wlać do gotującej się zupy, najlepiej
> mieszając pałeczkami lub widelcem, by ścięły się w postaci cienkich pasemek.
>
> 2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem
>
> 2 łyżki masła
> 1 duża cebula, posiekana
> 450 g marchwi, grubo pokrojonej
> 2 duże pasternaki, obrane i pokrojone /opcjonalnie – 1 pietruszka/
> 1 łyżka kłącza imbiru, obranego i drobno utartego
> 600 ml bulionu warzywnego
> 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
> 125 ml śmietany
> sól, pieprz
>
> Poddusić cebulę na maśle do zeszklenia. Dodać marchew i pasternak, przykryć
> garnek, dusić – mieszając od czasu do czasu – przez ok 15 minut, aż
warzywa
> zmiękną. Wmieszać imbir, skórkę pomarańczową, wlać bulion, gotować na małym
> ogniu przez 35-40 min. Zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i
> pieprzem.
>
> 3. Zupa z pieczonej papryki z kuminem
>
> 3 łyżeczki ziaren kuminu
> 3 łyżki oliwy
> 1 cebula
> 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
> 4 czerwone papryki ugrillowane /np. w piekarniku/ obrane ze skórki,
> oczyszczone i posiekane,
> 1 litr rosołu z kurczaka,
> sól, pieprz
>
> Zrumienić kumin na suchej patelni, zemleć lub utrzeć w moździerzu. Rozgrzać
> oliwę w garnku, udusić na niej cebulę i czosnek – do zeszklenia. Dodać
> paprykę, bulion i kumin. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 10
> minut. Zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
>
> 4. Zupa z soczewicy i groszku
>
> 1 łyżeczka oliwy
> 1 por, drobno posiekany
> 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
> ok. 300 g ugotowanej soczewicy Puy /może być z puszki/
> 1,2 l bulionu warzywnego
> 1 łyżki świeżych ziół /tymianek i natka pietruszki/, posiekanych
> 200 g mrożonego groszku
> pieprz
> śmietana
>
> Rozgrzać oliwę w garnku, udusić na nim pora i czosnek – do zeszklenia. Dodać
> soczewicę, bulion i zioła, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez
> 10 minut. Dodać groszek, gotować następne 5 minut. Częściowo zmiksować zupę,
> przyprawić pieprzem, podawać ze śmietaną.
>
> Ania
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, przecier ze szczawiu z
piwnicy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-02-11 17:39:58
Temat: Re: ZupaPanslavista wrote:
> A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, ........
Z jajcem na twardo lepsza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-02-11 18:46:56
Temat: Re: Zupa
Użytkownik "Ewa J" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:S3Ekl.17$vq1.7@newsfe08.iad...
> Panslavista wrote:
>
> > A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, ........
> Z jajcem na twardo lepsza.
Jajco do szczawiowej to konieczność a nie przyjemność...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-02-11 18:56:34
Temat: Re: Zupalemonka<...@a...com>
news:gmv6f7$jc4$1@inews.gazeta.pl
[...]
> Jajco do szczawiowej to konieczność a nie przyjemność...
Dlaczego?
Saulo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-02-11 19:14:33
Temat: Re: ZupaOn 11 Lut, 18:39, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
> Panslavista wrote:
> > A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, ........
>
> Z jajcem na twardo lepsza.
Wiem, mam z jajkiem, ale bez jajka też może być...
Szczaw aromatyczny, bo dziki - siany ani się nie umywa...
Pojutrze naleśniki ze szpinakiem nowozelandzkim... Pychotka! :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-02-11 19:27:34
Temat: Re: ZupaPanslavista pisze:
> On 11 Lut, 18:39, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
>
>> Panslavista wrote:
>>
>>> A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, ........
>>>
>> Z jajcem na twardo lepsza.
>>
>
> Wiem, mam z jajkiem, ale bez jajka też może być...
>
>
>
Może być również z tym i tym.. Jajo z ziemniakiem się nie pogryzie..
--
Linuks to system dla myślących użytkowników.. Ja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-02-11 19:57:57
Temat: Re: ZupaOn 11 Lut, 20:27, jadrys <i...@w...pl> wrote:
> Panslavista pisze:> On 11 Lut, 18:39, Ewa J <e...@g...pl> wrote:
>
> >> Panslavista wrote:
>
> >>> A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, ........
>
> >> Z jajcem na twardo lepsza.
>
> > Wiem, mam z jajkiem, ale bez jajka też może być...
>
> Może być również z tym i tym.. Jajo z ziemniakiem się nie pogryzie..
>
> --
> Linuks to system dla myślących użytkowników.. Ja
Dobra jest także z ryżem, ważne, aby w sezonie zrobić przetwory...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-02-11 20:15:26
Temat: Re: Zupa
Użytkownik "Saulo" <s...@l...po> napisał w wiadomości
news:gmv70r$75e$1@news.onet.pl...
> lemonka<...@a...com>
> news:gmv6f7$jc4$1@inews.gazeta.pl
>
> [...]
> > Jajco do szczawiowej to konieczność a nie przyjemność...
>
> Dlaczego?
>
Toksyczny kwas szczawiowy pięknie wiąże się z białkami jaja kurzego i
do jego usunięcia z organizmu nie trzeba olbrzymich nakładów
niezbędnego organizmowi wapnia, który w połączeniu z kwasem szczawiowym
nie tylko staje się nieprzyswajalny ale także tworzy kamienie,
odkładające się m.in. w nerkach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |