Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.g
iganews.com!postnews.google.com!o36g2000yqh.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa
Date: Wed, 11 Feb 2009 09:30:43 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 92
Message-ID: <8...@o...googlegroups.com>
References: <gmuvf2$c1e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.251.33
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234373444 19146 127.0.0.1 (11 Feb 2009 17:30:44 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Feb 2009 17:30:44 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: o36g2000yqh.googlegroups.com; posting-host=83.6.251.33;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320153
Ukryj nagłówki
On 11 Lut, 17:47, "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote:
> 1. Zupa z kurczakiem i i kukurydzą
>
> 1,5 litra rosołu z kurczaka
> kukurydza w puszce – 450 g /ok. 1,5 puszki/
> 100 g gotowanego mięsa z kurczaka
> ½ łyżeczki białego pieprzu
> 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
> 2 jajka
>
> Zagotować rosół, wrzucić do niego odcedzoną kukurydzę, gotować na małym ogniu
> przez 5 minut. Dodać posiekane mięso z kurczaka i pieprz. Chwilę pogotować,
> częściowo zmiksować, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością
> wody. Rozbełtać jajka w miseczce, wlać do gotującej się zupy, najlepiej
> mieszając pałeczkami lub widelcem, by ścięły się w postaci cienkich pasemek.
>
> 2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem
>
> 2 łyżki masła
> 1 duża cebula, posiekana
> 450 g marchwi, grubo pokrojonej
> 2 duże pasternaki, obrane i pokrojone /opcjonalnie – 1 pietruszka/
> 1 łyżka kłącza imbiru, obranego i drobno utartego
> 600 ml bulionu warzywnego
> 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
> 125 ml śmietany
> sól, pieprz
>
> Poddusić cebulę na maśle do zeszklenia. Dodać marchew i pasternak, przykryć
> garnek, dusić – mieszając od czasu do czasu – przez ok 15 minut, aż
warzywa
> zmiękną. Wmieszać imbir, skórkę pomarańczową, wlać bulion, gotować na małym
> ogniu przez 35-40 min. Zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i
> pieprzem.
>
> 3. Zupa z pieczonej papryki z kuminem
>
> 3 łyżeczki ziaren kuminu
> 3 łyżki oliwy
> 1 cebula
> 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
> 4 czerwone papryki ugrillowane /np. w piekarniku/ obrane ze skórki,
> oczyszczone i posiekane,
> 1 litr rosołu z kurczaka,
> sól, pieprz
>
> Zrumienić kumin na suchej patelni, zemleć lub utrzeć w moździerzu. Rozgrzać
> oliwę w garnku, udusić na niej cebulę i czosnek – do zeszklenia. Dodać
> paprykę, bulion i kumin. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 10
> minut. Zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
>
> 4. Zupa z soczewicy i groszku
>
> 1 łyżeczka oliwy
> 1 por, drobno posiekany
> 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
> ok. 300 g ugotowanej soczewicy Puy /może być z puszki/
> 1,2 l bulionu warzywnego
> 1 łyżki świeżych ziół /tymianek i natka pietruszki/, posiekanych
> 200 g mrożonego groszku
> pieprz
> śmietana
>
> Rozgrzać oliwę w garnku, udusić na nim pora i czosnek – do zeszklenia. Dodać
> soczewicę, bulion i zioła, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez
> 10 minut. Dodać groszek, gotować następne 5 minut. Częściowo zmiksować zupę,
> przyprawić pieprzem, podawać ze śmietaną.
>
> Ania
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
A u nie dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami, przecier ze szczawiu z
piwnicy...
|