Data: 2009-02-11 20:51:53
Temat: Re: Zupa
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 11 Feb 2009 21:15:26 +0100, lemonka napisał(a):
> Użytkownik "Saulo" <s...@l...po> napisał w wiadomości
> news:gmv70r$75e$1@news.onet.pl...
>> lemonka<...@a...com>
>> news:gmv6f7$jc4$1@inews.gazeta.pl
>>
>> [...]
>>> Jajco do szczawiowej to konieczność a nie przyjemność...
>>
>> Dlaczego?
>>
> Toksyczny kwas szczawiowy pięknie wiąże się z białkami jaja kurzego i
> do jego usunięcia z organizmu nie trzeba olbrzymich nakładów
> niezbędnego organizmowi wapnia, który w połączeniu z kwasem szczawiowym
> nie tylko staje się nieprzyswajalny ale także tworzy kamienie,
> odkładające się m.in. w nerkach.
Zwlaszcza, że zjadamy tony tego kwasu rocznie - gotując 3-4 razy w roku tę
zupę :-D
A jak do tego dodać kompot z rabarbaru latem ze trzy razy, no toż są
zabójcze ilości.
|