Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa
Date: Wed, 11 Feb 2009 16:47:30 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 72
Message-ID: <gmuvf2$c1e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1234370850 12334 172.20.26.239 (11 Feb 2009 16:47:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Feb 2009 16:47:30 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 87.198.18.84
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320151
Ukryj nagłówki
1. Zupa z kurczakiem i i kukurydzą
1,5 litra rosołu z kurczaka
kukurydza w puszce – 450 g /ok. 1,5 puszki/
100 g gotowanego mięsa z kurczaka
½ łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 jajka
Zagotować rosół, wrzucić do niego odcedzoną kukurydzę, gotować na małym ogniu
przez 5 minut. Dodać posiekane mięso z kurczaka i pieprz. Chwilę pogotować,
częściowo zmiksować, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością
wody. Rozbełtać jajka w miseczce, wlać do gotującej się zupy, najlepiej
mieszając pałeczkami lub widelcem, by ścięły się w postaci cienkich pasemek.
2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem
2 łyżki masła
1 duża cebula, posiekana
450 g marchwi, grubo pokrojonej
2 duże pasternaki, obrane i pokrojone /opcjonalnie – 1 pietruszka/
1 łyżka kłącza imbiru, obranego i drobno utartego
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
125 ml śmietany
sól, pieprz
Poddusić cebulę na maśle do zeszklenia. Dodać marchew i pasternak, przykryć
garnek, dusić – mieszając od czasu do czasu – przez ok 15 minut, aż
warzywa
zmiękną. Wmieszać imbir, skórkę pomarańczową, wlać bulion, gotować na małym
ogniu przez 35-40 min. Zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i
pieprzem.
3. Zupa z pieczonej papryki z kuminem
3 łyżeczki ziaren kuminu
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
4 czerwone papryki ugrillowane /np. w piekarniku/ obrane ze skórki,
oczyszczone i posiekane,
1 litr rosołu z kurczaka,
sól, pieprz
Zrumienić kumin na suchej patelni, zemleć lub utrzeć w moździerzu. Rozgrzać
oliwę w garnku, udusić na niej cebulę i czosnek – do zeszklenia. Dodać
paprykę, bulion i kumin. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 10
minut. Zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.
4. Zupa z soczewicy i groszku
1 łyżeczka oliwy
1 por, drobno posiekany
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
ok. 300 g ugotowanej soczewicy Puy /może być z puszki/
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżki świeżych ziół /tymianek i natka pietruszki/, posiekanych
200 g mrożonego groszku
pieprz
śmietana
Rozgrzać oliwę w garnku, udusić na nim pora i czosnek – do zeszklenia. Dodać
soczewicę, bulion i zioła, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez
10 minut. Dodać groszek, gotować następne 5 minut. Częściowo zmiksować zupę,
przyprawić pieprzem, podawać ze śmietaną.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|