Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa krem z dyni Re: Zupa krem z dyni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zupa krem z dyni

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa krem z dyni
Date: Mon, 9 Oct 2017 17:21:51 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 32
Message-ID: <f...@m...uni-berlin.de>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
Moo8/TmyTZdy9CvgyhBEqw9CarnBnRIfvVkzvvLTW7al7RaoPDsmIC4cLc
Cancel-Lock: sha1:PPg8YKbxJvDC95YP/pLpQ0nSlfw=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.3.0
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378877
Ukryj nagłówki

Am 05.10.2017 um 12:36 schrieb Trefniś:
> Cześć!
>
> Jak co roku, znów nastał sezon dyniowy.
> Właśnie zajadam się zupą kremem z dyni.
> Najprostsza najsmaczniejsza - rosół warzywny, dynia, korzeń imbiru,
> śmietana, groszek ptysiowy.
> Pycha!
Ja tam wolę zupę dyniową tak:
dynia (hokkaido, bo nie lubię obierać) (1-2kg brutto)
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, pory), dość dużo (500-1000g)
imbir kłącze (dość dużo) 200-300g
cebula, czosnek
ziemniaki (2 na kilogram dyni)
z części włoszczyzny plus obierki plus czosnek gotuję rosół (plus ziele
angielskie i listki laurowe), resztę i cebulę kroję na drobne kostki.
Dynię z kostkami włoszczyzny podduszam na oliwie, dodaję curry i trochę
soli, smażę conieco. Dodaję pokrojone w kostki ziemniaki. Zalewam
rosołem. Gotuję 15 minut w szybkowarze, lub ok 45 minut normalnie.
Doprawiam sokiem z limonki. Jak mam niepryskaną, to wyciśnięta ląduje w
rosole, znaczy gotuje się wraz z nim.
Po ugotowaniu dodaję mleka kokosowego. Doprawiam (czili, sól) i zjadam.
Na ogół z podsmażonymi krewetkami z dodatkiem skórki z cytryny lub
limonki i, na końcu trochę soku limonkowego i ew. sól.
Robi się bardzo szybko, bo rosół gotuje się równolegle do krojenia dyni
na kawałki.
Akurat wczoraj to zrobiłem. 1h razem ze zjedzeniem zupy ;-)

Waldek



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.10 Stokrotka
09.10 FEniks
09.10 XL
10.10 Stokrotka
10.10 XL
10.10 FEniks
10.10 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?