Data: 2006-04-13 00:34:45
Temat: Re: Zupa na KWASIE z KISZONEJ KAPUSTY --- Przepis mile widziany!?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bogusław" <b...@w...pl> wrote in message
news:e1js84$bbl$1@inews.gazeta.pl...
Trudno będzie ugotować taką samą, każdy kucharz (kucharka) ma swoje tajniki
smakowe, ale robi się to tak:
Rosół (czysty) na kosteczkach lub żeberkach wędzonych lub surowych, gdy
gotowy wlewa się kwas z kapusty regulując kwasowość ilością, soli się na
końcu, I teraz trzeba usmażyć słoninkę lub boczek (można dodać kiełbasy) i
wrzucić skwarki do gotującej się kwaśnicy, a na tłuszcz wrzucić trochę
posiekanej cebuli (niekonieczna), zezłocić i też wrzucić (zostawiając
tłuszcz na patelni lub w rondelku) do kwaśnicy. Na koniec do tego tłuszczu
wsypać łyżkę lub dwie mąki i zasmażyć na złoty kolor, zalać kwaśnicą i
rozprowadzić ze zasmażką, po roztarciu grudek (nie musi być dokładne - wielu
lubi takie kluseczki zasmażkowe) dodac do kwaśnicy i zagotować.
Można do tej kwaśnicy ugotować bez soli osobno ziemniaki w kostkę i gdy
gotowe dolać do kwaśnicy, razem zagotować. Dosolić i doprawić pieprzem na
końcu. Kluski z ciasta ziemniaczanego można gotować bezpośrednio w kwaśnicy.
Proste energetyczne danie dobre do zrobienia w każdych warunkach - np. na
biwaku w kociołku...
|