« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-18 09:39:01
Temat: Zupa w 10 min Pudełko zamrozonej duszonej kani, marchew, pietruszka, seler, cebula,
garść drobnej kaszy jęczmiennej, standardowe przyprawy - ziele angielskie,
liść laurowy, czarny i czerwony pieprz ziarnem, siekane - zielona pietruszka
i koperek, śmietana - odrobina Warzywka i przyprawy do zup Knorra.
Chleb, talerz z zupą i łyżka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-19 05:41:09
Temat: Re: Zupa w 10 minPodsmażyć w garnku słoninkę, kiełbaskę pokrojoną drobno i trochę cebuli
(zrumienić). Zalać wrzątkiem zagotowanym w czajniku (do połowy końcowej
obiętości), rozpuścić w tym odpowiednią ilośc kostek rosołowych wołowych (2
razy więcej niż normalnie), wrzuciś pokrojone drobno ziemniaki. Jak się
zagotują dolać maślanki (mniej więcej tyle ile było rosołu). Lekko zagotować
i gotowe. Podstawę do tego przepisu wziąłem od Makłowicza ale nie dodaję
mąki kukurydzianej. Z przypraw majeranek, sól, pieprz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-19 05:46:31
Temat: Re: Zupa w 10 min
"Szymuś" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:f2m2ll$l75$1@news.onet.pl...
Preferuję naturę:
Zagotować kwas z ogórków lub ogórki kiszone pokrojone w plasterki, jak ktoś
lubi drobne to pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Gdy miękkie - a kwas
zagotowany podbić mąka i śmietaną. Można polać skwarkami. Można na wywarze z
kiełbasy. Posypać pietruszką siekaną i dużą ilością siekanego koperku.
Podawać do chleba lub ziemniaków.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-19 11:47:21
Temat: Re: Zupa w 10 min
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f2lu8n$l9p$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Pudełko zamrozonej duszonej kani, marchew, pietruszka, seler, cebula,
> garść drobnej kaszy jęczmiennej, standardowe przyprawy - ziele angielskie,
> liść laurowy, czarny i czerwony pieprz ziarnem, siekane - zielona
> pietruszka
> i koperek, śmietana - odrobina Warzywka i przyprawy do zup Knorra.
> Chleb, talerz z zupą i łyżka.
>
>
Slavi...
jaka przykra jest starość
dzika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-19 23:03:17
Temat: Re: Zupa w 10 minSzymuś napisał(a):
> Podsmażyć w garnku słoninkę, kiełbaskę pokrojoną drobno i trochę cebuli
> (zrumienić). Zalać wrzątkiem zagotowanym w czajniku (do połowy końcowej
> obiętości), rozpuścić w tym odpowiednią ilośc kostek rosołowych wołowych (2
> razy więcej niż normalnie), wrzuciś pokrojone drobno ziemniaki. Jak się
> zagotują dolać maślanki (mniej więcej tyle ile było rosołu). Lekko zagotować
> i gotowe. Podstawę do tego przepisu wziąłem od Makłowicza ale nie dodaję
> mąki kukurydzianej. Z przypraw majeranek, sól, pieprz.
Ja raczej też preferuję naturę, ale zaciekawił mnie Twój
przepis. A ma toto według Makłowicza jakąś nazwę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-20 05:02:04
Temat: Re: Zupa w 10 minOn to nazwał "Berlińska zupa z maślanki". Mam gdzieś nagray program na
płycie - staram się nagrywać wszystkich "makłowiczów" i "pascali" :) .
Gdzieś w internecie jest fajna rywatna stronka z przepisami Makłowicza.
Pewnie w googlach da się odsszukać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-20 06:10:59
Temat: Re: Zupa w 10 min
"Szymuś" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:f2okoe$esb$1@news.onet.pl...
> On to nazwał "Berlińska zupa z maślanki". Mam gdzieś nagray program na
> płycie - staram się nagrywać wszystkich "makłowiczów" i "pascali" :) .
> Gdzieś w internecie jest fajna rywatna stronka z przepisami Makłowicza.
> Pewnie w googlach da się odsszukać.
Niekoniecznie berlińska - takie zupy jadałem od dziecka - barszcze białe na
serwatce, maślance, kwaśnym mleku, kwasie ogórkowym. Dwie podstawowe
zasady - dużo dobrej śmietany, koperek siekany i - WAŻNE!!! - solimy je
na końcu, poza zakwasem z ogórków z natury słonym - bazy mleczne warzą się
pod wpływem soli... Kazeina ścina się w kłaczki i barszcz traci na
wyglądzie. Ta sama zasada dotyczy zup mlecznych na słodkim mleku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-20 06:22:46
Temat: Re: Zupa w 10 minNa kwaśnym mleku też jadłem jak byłem mały ale teraz cięzko kupić mleko "od
krowy". Teraz jest tylko mleko "sklepowe" które nie nadaje się do kwaszenia.
Dlatego przepis z maślnaką mi pasuje. Nazwę jak pisałem nie ja wymyśliłem
tylko RM.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-20 20:36:59
Temat: Re: Zupa w 10 minpermentator napisał(a):
> Slavi...
> jaka przykra jest starość
Nie narzekaj, nie narzekaj - nawet 10minutowej zupki nie możesz już
sobie ugotować? :-(
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-21 04:42:31
Temat: Re: Zupa w 10 minSzymuś napisał(a):
> On to nazwał "Berlińska zupa z maślanki". Mam gdzieś nagray program na
> płycie - staram się nagrywać wszystkich "makłowiczów" i "pascali" :) .
> Gdzieś w internecie jest fajna rywatna stronka z przepisami Makłowicza.
> Pewnie w googlach da się odsszukać.
Może kiedyś ugotuję jak będzie coś potrzeba "na już". Dzięki
Odszukać spokojnie można. Ja mam chyba wszystkie podróże,
więc pewnie i to ale musze tam zajrzeć.
Pozdrawiam
Rablinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |