Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: k...@n...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zurawiny do miesa
Date: Tue, 12 Oct 2004 23:31:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <i...@4...com>
References: <c...@4...com>
<ckh152$thg$1@news.dialog.net.pl> <ckh23l$1a7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: beb235.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1097616925 10339 83.28.13.235 (12 Oct 2004 21:35:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Oct 2004 21:35:25 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 2.0/32.652 trialware
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218319
Ukryj nagłówki
On Tue, 12 Oct 2004 18:52:03 +0200, BasiaBjk <b...@q...pl>
wrote:
>Użytkownik Iwona_s napisał:
>
>>>Inne dodatki, jak gwozdzik, odrobina
>>>cynamonu tez by byly.
>>
>>
>> Nad tym gwozdzikiem, to bym sie zastanowila...mozesz uzyskac zbyt metaliczny
>> smak;)
>
>"GwoĽdzik" też moze być, dawniej często tak nazywano goĽdziki - czy
>kwiaty, czy przyprawę. Obecnie użycie tej formy również nie jest błędem.
>http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=17358
A to super ciekawe co piszesz. Ja sobie pozwolilem na lekki zart
jezykowy - taki byl moj zamysl. Ale zaskoczylas mnie....
W kazdym razie zrobilem. Bez wody, jeno woda w zurawinach dostalo sie
do miesa. Reszta to 100% butelki wytrawnej sofi + przyprawy (gozdziki,
caly cynamon, imbir) + cukier:). Wyszlo nie najgorsze, choc daleko
temu mojemu, do zurawin Babci, ktora dodawala jeszcze do zalewy
gruszke przemyslowa. Tak zrobione zurawiny, bez zadnych udziwnien (mam
tu na myslil brak cynamon i imbiru) - smakowaly wysmienicie - do
zajaczka i bazantow - BAJKA. W sumie zaluje, ze nie odwiedzilem Babci
i nie zapytalem sie o przepis. Chcialbym tylko dodac tu jako rzecz
istotna, ze gruszka ta, z naszego ogrodu, jest ponoc odmiana
przedwojenna. Owoce zbiera sie kiedy sa zielone i ich proces
dojrzewania jest dosc powolny. Taka grucha w sloiku zachowuje nalezyta
twardosc.
serdeczonosci
Daniel
|