Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zyczenia Noworoczne i przepis na kaca
Date: Mon, 1 Jan 2007 11:05:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <ename7$mlf$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: abcj82.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1167645960 23215 83.6.225.82 (1 Jan 2007 10:06:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Jan 2007 10:06:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Antivirus: avast! (VPS 0666-1, 2006-12-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287034
Ukryj nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12pgtoaci2pu5b@corp.supernews.com...
Kilka przepisów na napoje trzezwiace zwane z niemieckiego ostryga (Die
Auster):
1) Do szerokiego kieliszka nalewamy kilka kropel oliwy i obracajac pokrywamy
od wewnatrz filmem caly kieliszek. Wpuszczamy do srodka swieze zóltko,
wkraplamy 10 - 20 kropel dzinu lub pieprzówki i posypujemy odrobina mielonej
paryki i czarnego pieprzu - wypijamy jednym haustem.
Opcja - szczypta soli na w/w przyprawy i 2 - 3 krople soku z cytryny.
2) kieliszek 100g traktujemy jak wyzej, dajemy na dno dwie lyzeczki od
herbaty pikantnego keczupu, zóltko, na to mielony pieprz, papryke i odrobine
soli, 10 - 15 kropel jalowcówki, zoladkówki, gorzkiej, pieprzówki lub innej
ostrej lub gorzkiej wódki, na koniec dwie - trzy krople soku z cytryny.
Opcja - mniej pieprzu, papryki i soli i mozna dodac 20 kropli koniaku -
pobudza apetyt po przepiciu.
3) do 100g pokrytego oliwa nalac odrobine dzinu, delikatnie wpuscic swieze
zóltko (aby sie nie rozlalo) dodac przecieru pomidorowego lub ostrego
keczupu jako wieniec wokól zóltka , pare kropel soku z cytryny, po szczypcie
mielonego pieprzu, papryki, galki muszkatolowej i soli.
4) do kieliszka jak wyzej dodac 10ml koniaku, zóltko, 20ml koncentratu
pomidorowego, 5-10ml oliwy z oliwek, po szczypcie pieprzu, papryki i soli.
na wierzch kladziemy lyzeczke ostrego chrzanu z octem.
|