Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "AJA" <n...@w...iie.pz.zgora.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
Date: Fri, 14 Mar 2003 15:13:08 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 64
Message-ID: <b4snq1$6as$1@inews.gazeta.pl>
References: <b4q2rf$b86$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: tr-gw.trax.com.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1047650945 6492 212.109.154.61 (14 Mar 2003 14:09:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Mar 2003 14:09:05 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: aja74
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149236
Ukryj nagłówki
A co mi tam ... pewne zbiore becki za to kalanie potraw ...
Najpier przygotowuje skladniki:
2 cebule
2 papryki
2 duze pomidory
4 zabki czosnku
wino
mieso mielone wieprzowe
sos z paczki Bolonski koniecznie knorr'a
Na jednej patelni na niewielkiej ilosci oleju podsmazam cebulke pokrojona w
kosteczke. Wystarczy jak sie tylko zeszkli.
Na drugiej patelni podsmazam mieso mielone nastepnie jak mieso jest gotowe
dodaje sos z paczki ( wczesniej rozmieszany z woda) do tego wsypuje
zeszklona cebulke , pokrojona w kostke papryke i pomidory drobno zsiekany
czosnek. I tak na wolnym ogniu sobie to wszystko dochodzi. Dodac tez nalezy
przyprawy jakie kto lubi i na jakie nie ma uczulenia :))
Co jakis czas dolewam winka. Zabije ono ten nieciekawy zapach mieska i nada
lepszy zapaszek :)
w sumie to szklaneczke winka wylewam na duza patelnie :) Jak dobze sosik
doprawiony i sobie dojdzie na ogniu to .. paluszki lizac. Nawet bez makaronu
mozna jesc. I co zauwazylem. Jak zrobie za duzo i na drugi dzien mam go ..
to wydaje mi sie nawet lepszy. Tak jakby sie dobze przezarl :)
A mowilem ze zbiore becki .. a to chodzilo mi o dodanie sosu z paczki jako
podstawki. Ale zauwazylem ze bez tego z paczki to jakos juz nie umiem
doprawic i dodac odpowiednio skladnikow. Z nim jest mi latwiej.
Swego czasu w akademiku jak nie mielismy mieskamielonego to i na konserwie
wieprzowej z kolega robilismy .. no ale wtedy to podwojnie wino sie tam lalo
:))
Pozdrawiam i smacznego
AJA
"Veronka" <v...@o...pl> wrote in message news:b4q2rf$b86$1@news.onet.pl...
> Witam!
> Tak jak w temacie...:) Uwielbiam spaghetti, ale sama nie umiem jeszcze
> zrobic przyzwoitego sosu. Szkopuł tkwi w braku przepisu. Szukałam troche w
> sieci, ale niemal wszystkie przepisy, ktore znalazlam byly z jajkiem, a ja
> poprosze bez jajka, jesli macie:)
>
> I jeszcze jedno pytanie: co to za potrawa "tarta" (włoska?). Widzialam w
> paru miejscach, ze takowa serwuja, ale nie wiem co to jest, a troche boje
> sie nowinek:)
>
> z gory dziekuje i pozdrawiam
> Veronka
>
> --
>
....................................................
.......................
> www.biustonosz.com - sklep z damska bielizna
> ....................................................
......................
>
>
>
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|