Data: 2003-02-07 16:08:51
Temat: Re:babka ziemniaczana
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:3E43C24A.6ADFFF0F@people.pl Krystyna Chiger
<k...@p...pl> napisał(a):
>
> Jeżeli różni sie czymś od zwykłej, to poproszę.
>
Hejka, nie wiem jak się robi zwykłą, więc podaję podlaską:
Składniki:2 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 jaja, 2 łyzki mąki pszennej, 2 łyżki
mąki ziemniacznej, 30-40 dag boczku wędzonego + kiełbasa, 5 łyżek smalcu, 4
suszone grzyby, 3 ząbki czosnku, majeranek, kminek, papryka, tymianek, ziele
ang.,pieprz ziołowy, sól.
Wykonanie: obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworach
i lekko odcisnąć sok. Grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. Cebulę i wędliny
pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu dodając pod koniec grzyby, razem
chwilę poddusić i następnie połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę oraz
jaja. Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i wyłożyć do wysmarowanej
smalcem brytfanny. Piec w gorącym piekarniku min. 1 godzinę. Podawać z
surówkami.
Pozdrawiam smacznie Ja...cki
|