Data: 2003-04-01 11:58:58
Temat: Re: baklava, baklawa [P]
Od: "El@" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Skakanka" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6bm2v$98p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Voila:
>
> Nadzienie:
>
>
>
> 1 część stopionego dobrego masła
>
> 1 część włoskich orzechów
>
> 1 część migdałow
>
>
>
> Syrop:
>
> 2 części wody
>
> 2 części cukru trzcinowego lub miodu
>
> do smaku - śmietanka, sok z cytryny
>
> Orzechy i migdały trzeba zemleć (zmielić?). Smaruje się tą masą takie
> specjalne ciasto, na które przepisu nie udało mi się zdobyć, wiem tylko,
ze
> jest robione z grysiku, można je zastąpić francuskim. To wszystko polewa
się
> masłem. Piec aż zrobi się upieczone:) To znaczy złote. A potem zalać
syropem
> i zostawić na jakiś czas, żeby nim nasiąkło.
>
> To taki najbardziej podstawowy turecki przepis, można modyfikować, dodawać
> do syropu cynamonu, wanilii, goździków - jak kto lubi. Orzechy też można
> zmieniać według gustu.
> A ja jadłam baklavę bez żadnego ciasta, w formie kostek, taką jakby
> marcepanową, ale nie wiem jak to się robi...
>
> Smacznego:)
> Kaśka
>
Dziekuje bardzo!! Chyba sie skusze... ;)
pozdrawiam,
El@
|