Data: 2001-09-29 16:08:14
Temat: Re: bekon=boczek?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Lilly was here <M...@e...com.pl> wrote:
> > Tak myslalam, ale spotkalam sie w jakims przepisie z rada, ze bekon
> > mozna zastapic boczkiem i juz sama nie wiem.
> > Wiec co to jest bekon?
>
> Na moje - chudy boczek.
> Widzialem w telewizjach kulinarnych jak robia jajka z bekonem i ten bekon to
> byl boczek wedzony pokrojony w cieniutkie plastry i usmazony na chrupiaco.
>
"Bacon" oryginalnie oznaczal cale poltusze wieprzowe, peklowane,
pochodzace ze specjalnych swin bekonowych, miesistych, z cienka warstwa
tluszczu rowno okryajaca mieso.
W praktyce kulinarnej "bekon" ma rozne znaczenia. Angielski "bacon" to
chudy boczek bez kosci. Francuski "bacon" i polski "bekon" to schab bez
poledwiczki, ale z oryginalna oslonka tluszczowa i kawalkiem boczku.
"Canadian bacon" czysty schab.
Tak czy inaczej przez bekon rozumie sie zwykle mieso preparowane
(solone, peklowane czy wedzone)
Wladyslaw
|