Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!newshub.sdsu.edu!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-01!sn-post-sjc-01!supern
ews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bez mleka
Date: Fri, 01 Feb 2008 14:57:19 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
Reply-To: i...@b...com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <fnvcd3$1en$1@nemesis.news.tpi.pl> <1...@c...supernews.com>
<fnvo47$p6n$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<fo00vv$4io$2@atlantis.news.tpi.pl> <1...@c...supernews.com>
<fo04lv$gga$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <fo04lv$gga$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 36
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309498
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak wrote:
Po fajrancie.
> Nie znam przepisu na naleśniki na wodzie. Zawsze sądziłem, że bez
> tłuszczu się nie udadzą.
> Proszę o przepis.
> pozdr. Jerzy
Ja robie tak:
1 jajko plus pol szklanki wody plus ile wejdzie maki, zeby byla bardzo
gesta masa - te mase rozcieram widelcem, az bedzie gladka bez grudek,
dodaje szczypte soli, i tyle wody, zeby bylo ciasto o odpowiedniej
konsystencji. Odstawiam na 10 minut, zeby maka spuchla, i poprawiam
gestosc dodajac troche wiecej wody.
Rozgrzewam zeliwna patelnie, polewam ja olejem z nasion grapefruita albo
rzepakowym, i rozprowadzam olej po powierzchni pochylajac patelnie.
Wylewam na dymiacy goracy olej troche ciasta i robie pierwszy nalesnik.
Ten przewracam i smaze, jakby normalny. Potem, gdy wystygnie, daje go
wronom.
Po zdjeciu tego pierwszego, i pomiedzy nastepnymi, smaruje patelnie po
srodku odrobina masla na widelcu, i smaze wszystkie nastepne nalesniki,
ktore studze na odwroconym talerzu. Jesli nadziewam serem czy dzemem na
slodko, smaze cienkie nalesniki z luzniejszego ciasta. Jesli uzywam je
jako makaron do zupy, smaze grubsze z bardziej gestego ciasta.
Kiedys dla zabawy zrobilam koronkowe nalesniki. Robi sie to tak:
podziurkowac gwozdziem dno pustej puszki np. od kawy. Nabierac nia
gestego ciasta nalesnikowego, jak chochla, i krecic ta puszka w esy
floresy nad patelnia. Ciasto wyciekajace przez dziurki na dnie "rysuje"
koronkowy wzor na patelni.
Sprobuj, fajna zabawa i ladnie wyglada taki nalesnik zwiniety w rulon,
gdzie przez dziurki widac owoce i bita smietane.
Magdalena Bassett
|