Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Mira Z. \(Wrocław\)" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: biały tort na komunie
Date: Wed, 30 Apr 2003 21:49:14 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 67
Message-ID: <b8p9bu$jem$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
<3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-5497.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1051732159 19926 62.87.150.121 (30 Apr 2003 19:49:19
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Apr 2003 19:49:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154528
Ukryj nagłówki
Ten przepis jest sprawdzony, a ciasto naprawdę wspaniałe. Robię często, bo
bardzo je lubię i zawsze mi się udaje, czego nie mogę powiedzieć o innych
ciastach.
Biszkopt (na dużą blachę)
5 jajek
15 dkg krupczatki
15 dkg cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier (zwykły)
i razem z pianą zmiksować, aż się rozpuści. Dodać żółtka, przemieszać łyżka,
dodać przesianą mąkę z proszkiem. Lekko przemieszać łyżką, wylać na blachę,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160o C. Podczas pieczenia nie zaglądać,
nie otwierać piekarnika. Kiedy odchodzi od blaszki, wyciągnąć. Piec około 1
godziny.
Kiedy biszkopt ostygnie, zedrzeć wierzchnią skórkę i odłożyć.
Masa
0,5 litra kremówki
2 śmietany (śnieżki) w proszku
tabliczka białej czekolady
10 dkg wiórków kokosowych
10 dkg płatków migdałowych
skórka z biszkoptu (drobno pokrojona)
Kremówkę zmiksować (na drugim biegu). Wsypać dwie śnieżki i zmiksować na
gęsty krem. Wsypać 3 łyżki wiórków kokosowych, 100 g płatków migdałowych.
Rozpuścić na parze w odrobinie mleka białą czekoladę, ostudzoną dodać do
kremu. Skórkę z biszkoptu rozdrobnić i dodać do kremu. Biszkopt nasączyć
alkoholem. Nałożyć masę na biszkopt i posypać resztą wiórków. Ciasto włożyć
do lodówki. (Najlepsze na drugi dzień).
Smacznego!!!
Uwaga
Przy biszkopcie na każde jajko zawsze przypada po 3 dkg cukru, 3 dkg mąki.
Pozdrawiam.
Mira Z. (Wrocław
|