Data: 2003-04-30 19:49:14
Temat: Re: biały tort na komunie
Od: "Mira Z. \(Wrocław\)" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ten przepis jest sprawdzony, a ciasto naprawdę wspaniałe. Robię często, bo
bardzo je lubię i zawsze mi się udaje, czego nie mogę powiedzieć o innych
ciastach.
Biszkopt (na dużą blachę)
5 jajek
15 dkg krupczatki
15 dkg cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier (zwykły)
i razem z pianą zmiksować, aż się rozpuści. Dodać żółtka, przemieszać łyżka,
dodać przesianą mąkę z proszkiem. Lekko przemieszać łyżką, wylać na blachę,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160o C. Podczas pieczenia nie zaglądać,
nie otwierać piekarnika. Kiedy odchodzi od blaszki, wyciągnąć. Piec około 1
godziny.
Kiedy biszkopt ostygnie, zedrzeć wierzchnią skórkę i odłożyć.
Masa
0,5 litra kremówki
2 śmietany (śnieżki) w proszku
tabliczka białej czekolady
10 dkg wiórków kokosowych
10 dkg płatków migdałowych
skórka z biszkoptu (drobno pokrojona)
Kremówkę zmiksować (na drugim biegu). Wsypać dwie śnieżki i zmiksować na
gęsty krem. Wsypać 3 łyżki wiórków kokosowych, 100 g płatków migdałowych.
Rozpuścić na parze w odrobinie mleka białą czekoladę, ostudzoną dodać do
kremu. Skórkę z biszkoptu rozdrobnić i dodać do kremu. Biszkopt nasączyć
alkoholem. Nałożyć masę na biszkopt i posypać resztą wiórków. Ciasto włożyć
do lodówki. (Najlepsze na drugi dzień).
Smacznego!!!
Uwaga
Przy biszkopcie na każde jajko zawsze przypada po 3 dkg cukru, 3 dkg mąki.
Pozdrawiam.
Mira Z. (Wrocław
|