Data: 2001-08-29 00:16:30
Temat: Re: biszkopt!
Od: "Ania Derejski" <a...@v...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jacek" <l...@n...com.pl> wrote in message
news:9mgubk$2la$5@news.tpi.pl...
>
[cach]
> Dobra.... a teraz do sedna...! Musze miec na jutro puszniuski biszkopt!
> Jeden zrobilem, ale moje aspiacje sa wieksze i mam zamiar zrobic cos
> lepszego. Mam tylko jedna szanse... a nie mam dobrego przepisu na
biszkopt..
> znaczy mialem ale gdzies go wessalo... no i jestem w "." /kropce dla tych
co
> nie zaczaili.... I mam do was wielgachna prosbe.... podajcie jakies
przepisy
> na biszkopt! Tylko zeby tak cudownie wyrosl... musi byc lekki i puszysty!
> koneicznie, no i przydalo by sie zeby byl zolciutki, wiec albo z dodatkiem
> maki kukurydzianej /moze amcie jakis przepis na uzycie jej/ albo dodam
> szafranu?
>
> Czekam..
> Jacek zmieszany, wstrzasniety, wypluty i przezuty /bigalem!/
>
>
Podaje przepis na biszkopt, ktory dawno kiedys podala Magdlenaa Bassette.
ktory podobno zawsze wychodzi. Mnie za pierwszym razem nie wyszedl.
U mnie jest inna maka i wedlug tego przepisu bylo jej za duzo.
Ja biore nie cala szklanke maki (pojemnosci 250ml) i wtedy rzeczywiscie
wychodzi :)))
A co do maki kukurydzianej to raczej nie ryzykowalabym, biszkopt nie moze
byc z czego badz :))
Radze uzyc maki tortowej i przyzlocic szafranem.
A oto przepis, cytuje :
'BISZKOPT, ktory zawsze wychodzi
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.'
koniec cytatu!!
Przyjemnego pieczenia !!
Pozdrawiam Ania.
|