Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "pusiak" <p...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: biszkopt
Date: 17 Feb 2005 09:15:36 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 75
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <cv1i7n$l5l$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1108628136 22471 213.180.130.18 (17 Feb 2005 08:15:36
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Feb 2005 08:15:36 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 81.15.137.29, 192.168.243.38
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5)
Gecko/20041108 Firefox/1.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231916
Ukryj nagłówki
Ostatnio znalazłam przepisy Pani Magdaleny Bassett:
cytuje
Tort dla dzieci
Tak wlasnie robie: pieke biszkopt, gdy wystygnie, wkladam do tej samej
blachy, do ktore dopasowalam od wewnatrz pasek folii aluminowej, tak,
zeby wystawal jak pionowy kolnierz, robie w ciescie dziurki chinskim
patyczkiem, nalewam galaretke, ktora jeszcze nie zaczela tezec, ale jest
juz zimna, ukladam owoce, zalewam je druga galaretka, ktora zaczela juz
tezec i schladzam do calkowitego stezenia. Do tej drugiej galaretki
zwykle dodaje troszke mniej wody.
Przepis na biszkopt:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut. Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy dodawaniem zoltek. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca
lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy, piec az
zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow, 35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
Biszkopt który zawsze wychodzi
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie
przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy zoltkami.
Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz
bez miksera.
Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
Kura na patyku
Obsmazyc palki kurze na oleju, dodac do patelni troche rosolu, obrane i
pocwiartkowane kwasne jablka, lyzke rodzynek, lyzeczke majeranu i dusic
pod pokrywka 20 minut. Podac z papierowymi serwetkami, ktore dzieciaki
obwijaja dookola "patyka", i koniecznie zorganizowac pojemnik do odpadkow.
Glizdy w galarecie
Zrob zielona lub czerwona galaretke z polowa ilosci przepisanej wody,
wylej na blache na 2-3 cm grubosci, gdy stezeje, wycinaj ksztalty
foremkami do ciastek lub kieliszkiem. Mozna tuz przed zastygnieciem
wcisnac pod powierzchnie gumiane cukierki-glizdy, ktore wygladaja tak
ohydnie, ze zaden pieciolatek sie nie oprze.
Magdalena Bassett
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|