Data: 2005-02-17 08:15:36
Temat: Re: biszkopt
Od: "pusiak" <p...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ostatnio znalazłam przepisy Pani Magdaleny Bassett:
cytuje
Tort dla dzieci
Tak wlasnie robie: pieke biszkopt, gdy wystygnie, wkladam do tej samej
blachy, do ktore dopasowalam od wewnatrz pasek folii aluminowej, tak,
zeby wystawal jak pionowy kolnierz, robie w ciescie dziurki chinskim
patyczkiem, nalewam galaretke, ktora jeszcze nie zaczela tezec, ale jest
juz zimna, ukladam owoce, zalewam je druga galaretka, ktora zaczela juz
tezec i schladzam do calkowitego stezenia. Do tej drugiej galaretki
zwykle dodaje troszke mniej wody.
Przepis na biszkopt:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut. Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy dodawaniem zoltek. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca
lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy, piec az
zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow, 35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
Biszkopt który zawsze wychodzi
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie
przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy zoltkami.
Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz
bez miksera.
Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
Kura na patyku
Obsmazyc palki kurze na oleju, dodac do patelni troche rosolu, obrane i
pocwiartkowane kwasne jablka, lyzke rodzynek, lyzeczke majeranu i dusic
pod pokrywka 20 minut. Podac z papierowymi serwetkami, ktore dzieciaki
obwijaja dookola "patyka", i koniecznie zorganizowac pojemnik do odpadkow.
Glizdy w galarecie
Zrob zielona lub czerwona galaretke z polowa ilosci przepisanej wody,
wylej na blache na 2-3 cm grubosci, gdy stezeje, wycinaj ksztalty
foremkami do ciastek lub kieliszkiem. Mozna tuz przed zastygnieciem
wcisnac pod powierzchnie gumiane cukierki-glizdy, ktore wygladaja tak
ohydnie, ze zaden pieciolatek sie nie oprze.
Magdalena Bassett
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|