Data: 2004-07-22 09:30:29
Temat: Re: bitki wolowe
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magda" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cdleu5$nq3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Jak zrobic bitki wolowe zeby sie nadawaly do konsumpcji?
>
>
Ja robię tak:
Mięso kroję na dość grube plastry, zbijam mocno (wszak to bitki), osmażam na
patelce (bez mąki, bez masła), przekładam do płaskiego garnka, gdzie już na
nie czaka osolona woda zagotowana z dodatkiem cebuli pokrojonej, liścia
laurowego, pieprzu w ziarnkach i sporej ilości suszonych grzybków. Wkładam w
to bitki i duszę do miękości. Tłuszcz, na którym się smażyły wywalam - jest
szkodliwy, w zamian za to do duszenia dodaję dobrą łyżkę świeżego masła.
Powstały sos już jest gęstawy od rozgotowanej cebuli, ale można go zagęścić
mąką albo śmietaną (kwaśną). Baardzo dobre.
Albo zamiast grzybów różne warzywka (marchew, pietruszka, seler), ale wolę z
grzybami
Pozdrówka - Agnieszka
|