Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "nutinka" <f...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: blok czekoladowy
Date: 5 Jul 2004 14:31:58 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 26
Sender: k...@n...test.onet.pl
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <cc91f9$uq$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Disposition: inline
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Mime-Version: 1.0
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.97.61.108, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206909
Ukryj nagłówki
1/2 szklanki mleka
3 szklanki cukru
2 kostki masła lub margaryny (lepsze masło albo pół na pół masło z margaryną)
5 łyżek kakao
1 paczka mleka w proszku (50 dag)
30 dag pokruszonych herbatników
dowolne bakalie
dowolny aromat
Zagotować mleko z cukrem, po odstawieniu z ognia dodać masło, kakao i aromat.
Po rozpuszczeniu i dokładnym wymieszaniu składników dodawać mleko w proszku,
mieszając. Mleko najlepiej przesiewać przez sito, wtedy tworzy się mniej
grudek. Na koniec dołożyć pokruszone ciastka i bakalie. Przełożyć do formy
wyłożonej folią aluminiową.
Schłodzić w lodówce.
zdjęcie tu: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2138
Przeważnie robię z połowy porcji, bo ciężko dokładnie wymieszać z całej, ale to
trochę mało, bo blok uzależnia.
Smacznego
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|