Data: 2004-07-05 12:31:58
Temat: Re: blok czekoladowy
Od: "nutinka" <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1/2 szklanki mleka
3 szklanki cukru
2 kostki masła lub margaryny (lepsze masło albo pół na pół masło z margaryną)
5 łyżek kakao
1 paczka mleka w proszku (50 dag)
30 dag pokruszonych herbatników
dowolne bakalie
dowolny aromat
Zagotować mleko z cukrem, po odstawieniu z ognia dodać masło, kakao i aromat.
Po rozpuszczeniu i dokładnym wymieszaniu składników dodawać mleko w proszku,
mieszając. Mleko najlepiej przesiewać przez sito, wtedy tworzy się mniej
grudek. Na koniec dołożyć pokruszone ciastka i bakalie. Przełożyć do formy
wyłożonej folią aluminiową.
Schłodzić w lodówce.
zdjęcie tu: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=2138
Przeważnie robię z połowy porcji, bo ciężko dokładnie wymieszać z całej, ale to
trochę mało, bo blok uzależnia.
Smacznego
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|