Data: 2003-06-02 18:37:44
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pchla Szachrajka wrote:
>> Przede wszystkim dzięki za wszystkie propozycje. A tak poza tym to czy
> przepisy, np na twarog mieszany z zoltym serem lub piersi kurze z
> cynamonem, znajde w archiwum grupy?
> Pozdrawiam
> Katka
* Kurczak z cynamonem
Polecam milosnikom cynamonu nastepujaca potrawe:
Piersi i udka kurze bez kosci usmazyc na masle na patelni. Zdjac mieso,
dodac do patelni szczypte-dwie cynamonu, lyzeczke miodu, szczypte
cayenne, szczypte soli, wymieszac, posmazyc minute, dodac pol szklanki
rosolu, wymieszac, dodac mieso, przykryc i dusic 3 minuty, podac na
ryzu, z zielona salata. Jak kto ma, ryz powinien byc gotowany z
szafranem. Doskonale do tej potrawy jest ciemne piwo.
* Nadziewane papryki na 2 osoby
4 dlugie zielone papryki
Nadzienie:
pol szklanki twarogu
pol szklanki zoltego sera startego na grubych oczkach
2 lyzki posiekanej swiezej koledry, lub bazylii, lub 1 lyzka pesto
1 male jajko
sol, pieprz do smaku
Ciasto do maczania:
1 jajko
pol szklanki maki
wody tyle, zeby bylo geste ciasto
olej do smazenia
Papryki przeciac wzdluz do polowy, zaczynajac od gory, wydlubac
wszystkie nasiona.
Skladniki nadzienia dokladnie wymieszac, i wlozyc do rekawa
cukierniczego, szprycy lub worka plastykowego. Odciac rog worka i
nadziewac papryki, az pelne.
Na patelni rozgrzac olej, maczac papryki w gestym ciescie, klasc na
goracy olej i smazyc, az zlote po obu stronach. Podac polane salsa
fresca (przepis byl dwa tygodnie temu), z guacamole, jak kto lubi.
Magdalena Bassett
|