Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Brzezińska- Rodak" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: buleczki
Date: Fri, 19 Jan 2001 19:39:32 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: [gocha2 friko4.onet.pl]@p311.ha.pwr.wroc.pl
Message-ID: <94a21h$dj$1@news.onet.pl>
References: <3...@4...com>
<P...@n...chrobot.krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: p311.ha.pwr.wroc.pl
X-Trace: news.onet.pl 979929969 435 156.17.18.27 (19 Jan 2001 18:46:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jan 2001 18:46:09 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41568
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mdana" <m...@n...chrobot.krakow.pl> napisał w wiadomości
news:Pine.LNX.4.21.0101181111380.26164-100000@ns.chr
obot.krakow.pl...
> On Thu, 18 Jan 2001, gosia wrote:
>
> > Potrzbuje przepisu na buleczki drozdzowe, takie z marmolada w srodeczku.
>
> 1/2 kg mąki
> 50 g drożdży
> 1/4 kostki masła/margaryny
> 2-3 jajka
> 1 cukier waniliowy i 1 łyżka cukru (bez waniliowego 2 łyżki cukru)
> mleko
>
> W 1/2 szkl. ciepłego mleka (+ łyzeczka cukru) rozpuścić drożdże i zostawić
> do wyrośnięcia; masło roztopić; mąkę wymieszać z resztą cukru, dodać jaja,
> wyrośniete drożdże i mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję), a
> pod koniec wyrabiania roztopiony ale przestudzony tłuszcz.
> Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grubość ok 1 cm, wycinać szklanką
> kółeczka, do środka marmolada/owoce, dokładnie zlepić. Zostawić jeszcze
> chwilę do wyrosnięcia i pieć w nagrzanym piekarniku (ok 150-200 stopni).
Zrobilam wedle przepisu i nawet sie udaly. Wielkie dzieki:-)))
Goha
|