Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu
.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: buraczki
Date: Thu, 22 Dec 2005 11:39:25 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 42
Message-ID: <dodvor$550$1@polsl.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1135247963 5280 213.227.72.169 (22 Dec 2005 10:39:23 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Dec 2005 10:39:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256492
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:7791.00000051.43a7d039@newsgate.onet.pl...
> Witam :)
>
> po ostatnich badaniach krwi stwierdzono u mnie anemie i lekarz zalecił mi
> CODZIENNE spożywanie buraków. Lubię buraczki, ale juz mi powoli sie nudza.
Znam
> tylko przepisy na buraczki w formie dodatku do obiadu (sałatka lub na
ciepło).
> Macie jakies sprawdzone smaczne dania z powyższych? Dodam jeszcze, ze
jestem w
> 6tym miesiący ciąży :) Google nie pomogły zbyt wiele :(
>
> Pozdrawiam
> Agnieszka
Kwas buraczany
1 kg buraków,
3 litry przegotowanej wody,
3 płaskie łyżki soli,
1 główka czosnku,
1-2 kromki chleba razowego
Buraki obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie kamionkowego lub szklanego
naczynia.
Czosnek obrać, a ząbki pokroić wzdłuż na połówki i położyć na burakach.
Wodę osolić trzema płaskimi łyżkami soli, wystudzić do temperatury pokojowej
i zalać nią buraki.
Na wierzch położyć kromki chleba (ważne, aby był to prawdziwy razowiec na
zakwasie, a nie jakieś inne wynalazki).
Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (tydzień).
Po tym czasie na powierzchni utworzy się warstwa pleśni, którą należy zdjąć
razem z chlebem.
Gotowy napój można rozlać do butelek lub pić od razu. Można go też
zastosować do przygotowania czerwonego barszczu.
Kwas najlepiej pić jesienią i zimą ponieważ stanowi on nieprawdopodobną
bombę witaminy C, a jednocześnie jest bardzo smaczny.
Bardzo dobry jest też kwas z selera. Robi się go tak samo tylko bez czosnku.
|